Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Хранилките на прехода

Хранилките на прехода

Публикувана на 16.05.2013 | 15:00
2893 прочитания
Язовир Цанков Камък
Язовир Цанков Камък


Лутането на политиците в българската държава продължава вече 23 години. Първоначално безобразията се вършеха по малко и на дребно.
Чрез ликвидации и преразпределение се префасонираха гигантски предприятия, от които се крадяха безогледно суровини и производствени ресурси и разбира се много скрап. Експериментите с банковата система и безразборната далавера с пшеницата и други стратегически ресурси на страната доведоха до финансов колапс през 1996 година.
Тогава дайде правителството на ОДС с премиер Иван Костов. Въведе се валутният бард и се извърши голямата приватизация. Всичко това стабилизира държавата, но изкара стотици хиляди хора извън предприятията, които просто фалираха. Червената олигархия успя да обсеби повечето апетитни хапки в държавата, тъй като парите все пак бяха у тях.
След стабилизирането на държавата лека по лека икономиката започна да се съживява върху частната собственост, възникнала след приватизацията.
Няколкото неясни истории около големи предприятия, които бяха приватизирани и голямата безработица дадоха оръжие в ръцете на олигархията и тя измисли връщането на Царя спасител. Същият този цар управлява с протекциите на ДПС и БСП. Нали помните, че именно тогава бе лансиран Бойко Борисов!
За да се отблагодари на олигархията тогава, НДСВ рестартира проектите АЕЦ "Белене" и Язовир "Цанков камък" . Именно по тези два проекта бяха изхарчени милиарди левове. Към днешна дата това харчене продължава. Тези два обекта се оказаха хранилките на прехода. Като се има предвид, че в енергетиката властва лобито на БСП и ДПС, сами си направете извода кой какви ги е вършил. Именно тогава се стартира и с политическото инженерство или създаването на партиен хаос, който да предпази олигархията от евентуалното народно недоволство. Днес тази машина сработи безотказно и перфектно. Резултатът е налице.