Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
IV Гайдарско надсвирване в Равногор под патронажа на Валя Валканска

IV Гайдарско надсвирване в Равногор под патронажа на Валя Валканска

Публикувана на 14.07.2017 | 15:54
7235 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​„Гайдарско надсвирване“ – Равногор ще се проведе за четвърти път в местността ”Свети Илия” над родопското село на 15 и 16 юли, съобщи Костадин Илчев – ръководител на „101 каба гайди и член на журито.  

Събитието се  провежда под патронажа на народната певица Валя Балканска и със специалното участие на  гайдаря Петър Янев. Всяка година народната певица присъства лично на гайдарското надсвирване и стопля сърцата на присъстващите с прочувствено слово, в което не крие любовта си нито към родопското село Равногор, нито към гайдата.  Валя Балканска е съучредителка и почетен член на фондация "Гайдарско надсвирване - Равногор".

Откриването на конкурса е от 10.30 часа. Малко преди това кметът на община Брацигово и Валя Балканска ще поздравят присъстващите. Задължително условие за участниците е изпълнението им да е на каба гайда. Те се разпределят в три възрастови групи – до 14 години, от 15 до 20 години и над 21 години. Изпълненията се оценяват по възрастови групи от жури.

Целта на това събитие е да популяризира родопския фолклор, да извиси любовта на българското народно трорчество и да бъдат възраждани и запазвани традициите и духа на българския народ.

© Родопчани