Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Идея за спасяването на болницата в Момчилград: Всеки жител на общината да дарява по 1 лев на месец

Идея за спасяването на болницата в Момчилград: Всеки жител на общината да дарява по 1 лев на месец

Публикувана на 28.04.2012 | 16:15
1675 прочитания


Болницата в Момчилград няма да бъде закрита, тя ще съществува под една или друга форма и ще се търсят възможности за помощ на здравното заведение.Това заяви кметът на община Момчилград Акиф Акиф  на заседанието на Общинския съвет на Момчилград. „Ако е необходимо, ще събираме дарения от гражданите, от всеки по 1 лев на месец,  за да запазим болницата. Ще се прочуем в цяла България, но общината няма възможност да осигурява постоянно средства", каза още кметът на Момчилград. Той припомни, че през последните две години и половина общината е помогнала с около 500 хил.лв. на лечебното заведение.През тази година общината ще предостави около  200 хил.лв.  
В момента  МБАЛ „Д-р С. Ростовцев" ЕООД има близо половин милион лева неразплатени задължения. Всеки месец разходите са с около 20 хиляди лева по-високи от приходите, заради въведените от здравната каса лимити, обясни управителят на многопрофилната болница д-р Младен Къров. Той се надява до края на годината  да бъдат получени средства за работата над лимита, но не е известно дали и кога ще се случи това.
„Не може да върнем пациент и да му обясним, че не е възможно да го лекуваме, защото имаме лимит!", заяви в емоционално слово от трибуната  д-р Мария Стойчева и призова местния парламент да вземе решение за бъдещето на лечебното заведение.
Нермин Юмерова от Общински съвет – Момчилград  предложи на колегите си да се търси помощ от народните представители за нормативни промени и подчерта, че не е възможно да има лимит за здраве. Общинските съветници, администрацията и ръководството на болницата трябва заедно да търсят решения и да намерят изход от тежката ситуация, коментира председателят на местния парламент инж. Сунай Хасан.
На сесията днес съветниците приеха годишния отчет и доклада за дейността на МБАЛ „Д-р С. Ростовцев" за миналата година.

© 24 родопи