Идва ли краят на рудодобива в Родопите?

Публикувана на 17.04.2012 | 18:34
2544 прочитания


Компанията EVN увеличи режима на тока в „Горубсо – Мадан", с което започна пълненето на мините с вода, съобщава „Делник БГ". От минното дружество настояват да се възстанови електрозахранването в подземните рудници, за да не се допуска наводняването им. От състоянието на минното дружеството зависело и бъдещето на ОЦК.

„EVN увеличи режима на захранването от три на четири часа, което е много сериозен проблем. В момента в „Горубсо" с намален състав се опитват да поддържат отводняване, защото ако рудниците се наводнят – това вече ще е губещо за всички – и за протестиращите, и потенциални бъдещи купувачи, и за държавата. Най-страшният сценарий за предприятието в момента е наводняване на водовливния комплекс, което ще доведе до наводняване на помпите, които изхвърлят вода. Ако това се случи, дори когато вече има електрозахранване, тези помпи няма да могат да работят", заяви изпълнителния директор на „Горубсо – Мадан" Съби Кичуков.

Водовливните комплекси в предприятието са строени преди десетки години и са проектирани така, че водосборниците да могат да събират вода за четири часа. Миньорите не са се отказали от основното си искане за получаване на дължимото им, но в момента надделява искането за отнемането на концесията. Вече била финализирана сделка с банка за отпускане на кредит до няколко дни миньори и металурзи щели да си получат заплатите, обеща Кичуков.

© 24родопи