Илкая – едно от най-мистичните места в България

Публикувана на 11.01.2018 | 19:48
17399 прочитания

Ангелски хорове се чуват около едно място в Родопите, намиращо се в община Джебел. Местните го знаят от край времето с името Илкая. Преведен топонимът означава „лековит камък. „Ако се проврете през един от отворите в местността ще се излекувате от каквато и болест да страдате. Трябва да оставите само една дреха в армаган на самодивите върху камък в пещерата“, разказват възрастните хора.

В района често ставали свидетели на паранормални явления. Туристи имали странни усещания. Едни твърдят, че са виждали самодиви – нежни и грациозни същества с женски антропологически белези. Други чували ангелски хор, което изпълнявал песнопения. Дете мюсюлманче се сащисало - чуло музика, която слушало само по телевизора около Великден.

Баячката баба Сабрие разказва, че човек чува Космическа музика. Тя се реела в пространството на астрала и чакала да бъде уловена от някой гениален композитор.

Светилището Илкая е доста по-старо от времената на религиите – християнство, ислям или будизъм. Навремето там е имало тракийско светилище. От него са останали стрели по склона, а по скалите следи от жречески ритуални жертвоприношения. Местно поверие гласи, че човек трябва да се премине три пъти през проходната пещера на камъка. След това трябва да се остави дреха или част от нея, за да остане там завинаги болестта и никога вече да не се завръща при страдащия.

Лековития камък е слабо популярна дестинация. Тя е близо до село Воденичарско, Джебел. Непосредствената му близост и до крепостта Малка Устра напоследък го прави атрактивно за туристите. Според бай Мехмед мястото не е особено известно и това го спасява да не загуби магическата си сила. „ Щерката разказва за Седемте рилски езера, че вече не са същите, откакто направиха лифта до горе. Дано и тук не се случи същото, че иначе къде ще се лекуваме“, казва възрастният човек, който ни показа и по коя козя пътека да минем, че да стигнем до горе невредими.

© pik.bg