Има ли наистина такъв народ или всичко е празни обещания?

Публикувана на 20.03.2021 | 19:29
42044 прочитания


​От доста време наблюдавам политическите прояви на един шоумен, който напоследък се изявява като голям радетел на това да си върнем страната от корупцията и мафията.

Със сигурност можем да кажем, че на тези избори "Има такъв народ" ще обере по-голямата част от негативния вот, както до-голяма степен правеха Патриотите на предишни избори, за жалост обаче знаем как продължи тяхната политическа кариера, след като бяха избрани за народни представители. И като един мислещ и разумен човек, не мога да не поставя под съмнение и сегашната ситуация покрай Слави Трифонов, имайки предвид откъде произлиза и че хората, срещу които привидно се е изправил бяха доскорошни негови приятели.

Тук обаче искам да наблегна на тяхната платформа (или липсата на такава), тъй като популистките лозунги, които чета на сайта им и които са представени като платформа, са нищо повече от едни голи обещания по най-наболелите проблеми в обществото ни, за които обаче няма абсолютно никаква конкретика за това как точно ще се справят със съответните проблеми по сектори и региони.

Когато говориш за наболелите проблеми, не е достатъчно само да ги посочиш, защото са на гребена на вълната на общественото недоволство и ще ти донесат политически активи, а и конкретно, точно, ясно и в детайли да обясниш как точно ще ги разрешиш. В противен случай кампанията ти е един голям предизборен популизъм. В сайта на "Има такъв народ" са посочени всички наболели въпроси за обществото ни, но на нито един не е отговорено точно и ясно как ще се справят с него.

За да правиш реформи в даден сектор ти е необходим екип от експерти, които да го познават в детайли и най-вече да имат визия за това как трябва да бъде. Т.е. - кое от настоящото е лошо и недобре работещо и как точно да се промени. "Има такъв народ" все още няма конкретни експертни отговори на нито един наболял проблем за обществото ни. Още повече, че експертният екип, посочен на сайта им наброява едва 15 човека. Изключително песимистично съм настроен към това, че 15 човека ще могат да реформират всичките сектори в изстрадалата ни държава.

И нека да говорим с малко примери:

Администрация и електронно управление 

Г-н Трифонов, всички знаем, колко тежи и пречи бюрократичната машина в България. Да, имаме нужда от елекронно правителство, електронна администрация, които обаче ще доведат до огромно количество безработни, които ще отидат на бюрото по труда. Стотици хиляди безработни с неясно бъдеще. Как ще се справите с тази лавина от безработни, в голямата си част, от които все още нямат квалификация да се преориентират в други сектори?

Външна политика

Много говорите за българите в чужбина, което е страхотно, но нищо за основите на геоориентацията на България. Какво ви е отношението към ЕС, НАТО, САЩ и Русия. Всички знаем за огромните ни зависимости от всички тях и за огромните загубени ползи от лавирането между тях на различните правителства. Вие какви отношения ще поддържате с всички тях, за да защитите интересите на страната ни?

Енергетика

За голямо мое съжаление никъде в сайта ви не видях как точно ще се справите с все по-мръсния въздух, по какъв начин смятате да преминем към зелена енергия и как тя да стане по-достъпна за хората, за да може да има очаквания икономически и социален ефект? Как ще се справите с огромната вълна на безработица от затварянето на старите и най-замърсяващи енергийни мощности? Как ще се справите с енергйните монополи?

Здравеопазване

Как ще промените модела на здравеопазване, за който говорите? Как ще запазите качествените специалисти и ще привлечете нови, без това да рефлектира върху стойността на вноските ни по здравното осигуряване? Как ще се справите с липсата на здравеопазване в малките населени места и обезлюдените райони? Откъде ще го финансирате? Как ще привлечете специалисти, които наистина да са готови да работят за нормално възнаграждение и да спрете кражбите от здравните пътеки? Какви са вашите COVID мерки и как ще се отразят на икономиката?

Икономика

Една от най-важните точки, по която дори не са и засегнати основните проблеми, та какво остава за решението им. Знаем, че икономиката е обвързана с работната заплата, както и данъчната тежест. Как ще постигнем по-високи заплати, по-ниски нива на безработица? Ще намаляте ли данъците? Какви конкретни политики имате за конкретните сектори на икономиката? Как ще стимулирате българските предприемачи и работодатели, които са пред фалит на фона на COVID мерките и същевременно да запазите здравето на хората?

Регионално развитие

Говорите за развитие на регионите, но по никакъв начин не обяснявате как точно. И тук да говорим конкретно за нашия регион - Родопите. На фона на масовите локдауни, заради ковид мерките и умиращия туризъм понастоящем, какви мерки ще предприемете за един от най-обезляюдяващите се региони в страната ни. На фона на колабиращия туризъм, лошата инфраструктура, трудната достъпност от гледна точка на транспорт, нискоквалифицираната работна ръка (тъй като младите и образовани заминаха в чужбина и големите градове), то какви ще са мерките, с които ще подпомогнете икономиката и съживяването на Родопите. Дори и туризма ни да беше в разцвет, то той е крайно недостатъчен - какво друго?

Правосъдие

Не на последно място по важност - как ще реформирате правосъдието. Говорите за пряк избор на главен прокурор, за промяна на състава на Висшия съдебен съвет и т.н. Но, ние и сега пряко избираме политиците, но както виждате, след това не успяваме да ги контролираме. Как точно ще наложите контрол върху правораздавателните органи, така че наистина да заработят в интерес на хората? Как ще структурирате праосъдната ни система, така че наистина да бъде независима власт?

... Има още много сектори, за които мога да задам много въпроси, но съм изключително скептичен за това, че наистина ще получа отговор от вашите представители на местно ниво, затова ще приключа дотук. Все пак се надявам, че хората, които ви симпатизират, ще имат възможност да получат отговори на тези и още хилядите наболели въпроси, които ви задават и чиито отговори вие постоянно протаквате. 

Уважаеми представители на "Има такъв народ", управлението на една държава не е шоу. За него е необходим огромен експертен екип по сектори с ясна визия за това какво е реално и какво не, какво може и какво ще си остане в сферата на мечтите. Дотук вашата предизборна кампания е едно национално шоу и по всичко личи, че вие по никакъв начин не си давате сметка, че бъдещото разочарование на хората, които сега ще ви повярват, ще нанесе огромен удар на демокрацията и бъдещото развитое на страната ни. 

Поздрави, 

Д-р И. Мирославов

.......

Бел. ред. 

Текста е публикуван без редакторска намеса. Можете да се свържете с нас и да изразите вашето мнение, позиция или право на отговор на:  rodopchani@abv.bg