Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Иманяри продължават да "душат" в района на Осиково- блазнят ги старинни монети

Иманяри продължават да "душат" в района на Осиково- блазнят ги старинни монети

Публикувана на 31.07.2013 | 14:19
1726 прочитания


Иманяри продължават да обикалят района на девинското село Осиково, за да търсят старинни монети, съобщава кметът на населеното място - Велин Палигоров.

Търсачите обикалят с металотърсачи, постоянно копаят по ниви и ливади, като това го правят в такова часово време, когато няма хора, които да ги видят. По думите на кмета, Осиково е много старо селище. В района има останки от късноантично тракийско селище, което се намира под връх Голица и се предполага, че то е едно от най-старите селища в района. То е разположено високо в планината на около 1700 метра. Има и запазен стар римски път.

Кметът уточни, че районът не е проучен както трябва, а може да се разкрият много интересни исторически факти. Изрази съжаление, че към този край интересът е от страна на иманярите, които търсейки монети, чупят ценни антични керамични предмети и захвърлят останките.

По думите на Палигоров, той не се е отказал от идеята си да направи музей в селото, където да бъдат изложени предметите, намерени в този район. Заяви, че миналата година са си върнали сградата на читалището, тази година ще правят ремонт на покрива, ще възстановят читалищната дейност и ще направят музеен кът. Уточни обаче, че тук нещата опират до финансиране, а продължаващата криза утежнява процедурите.

© Фокус