Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Иманярите не спират да пречат на археолозите

Иманярите не спират да пречат на археолозите

Публикувана на 25.02.2014 | 11:55
1529 прочитания


Иманярите не спират да пречат на археологическите проучвания.

Иманярите често обикалят обекти, в които археолозите работят и спъват тяхната работа, съобщава археологът от историческия музей в Смолян Николай Бояджиев. Той обясни, че община Смолян по спечелен втори проект, след първия „Момчилова крепост – мит и реалност” по ОП „Регионално развитие", наречен „Момчилова крепост – митовете оживяват” се работи в момента. В този проект е предвидено цялата разкрита част от северната страна да бъде консервирана и реставрирана, което на този етап е направено, предстои проектът да бъде финализиран и през лятото там да посрещат туристи.

В района се работи усилено, има хора и засега няма сигнали там за иманярски набези. Бояджиев обаче заяви, че в рамките на техните проучвания на Момчиловата крепост, които са правени първия сезон през 2007 г., през почивни дни, след като излязла информация за проучването на обекта, група от Търговище е извършила там иманярски действия, но полицията е успяла да установи извършителите и по този начин са предотвратили нанасянето на по-големи вреди.

По думите на Бояджиев и при техни проучвания, които са правили в месността Могилата, където е разкрит параклис, също е имало иманярски набези, докато извършвали проучванията. „В местността Могилата през 2000 г. в първата година при започването ни на разкопките на параклис „Света Петка”, който е от 37 г. части от него са запазени докъм 2 м височина, след като се разчу, че отново сме започнали проучвания, възползвайки се от факта, че там се извършват разкопки, когато не сме били на обекта са отишли иманяри, които бяха съборили абсидата на параклиса, търсейки явно заровено съкровище”, каза Бояджиев.

По неговите думи в райони около такива обекти постоянно през годините е имало иманярски набези, за които археолозите разбират от следите, които те остават след себе си.