Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Иманярски набези са установени на крепостта "Калето"

Иманярски набези са установени на крепостта "Калето"

Публикувана на 08.05.2014 | 14:03
1016 прочитания


Иманярски набези са установени на крепостта „Калето”, край смолянското село Кошница, съобщава археологът от Регионален исторически музей – Смолян, Николай Бояджиев.

По думите му, от южната страна на крепостта на няколко пъти има извършвани иманярски интервенции. Археолозите от Смолян са подали сигнали до органите на МВР, които са предприели съответните стъпки за откриване на извършителите. Интервенциите са установени през март – април т. г. Бояджиев допълни, че не може да се каже със сигурност дали иманярите са открили находки по време на незаконните разкопки, но личат някои големи керамични съдове, така наречените питоси, които са изкопани. Бояджиев предположи, че е възможно те да се попаднали и на някакво помещение.

През лятото предстои археолозите от Смолянския музей да продължат разкопките на южната крепостна стена на „Калето”, край село Кошница, тъй като засега тя не е разкрита напълно. Очаква се там да бъде открит и входът на крепостта, а дължината на стената да е около 40-50 метра, каза още Николай Бояджиев.