Интересни факти за храната от различните краища на света
Светът е наситен с най-различни цветове, характери, вкусове, аромати и предпочитания. Гастрономията е изкуството, в което всички те се сливат и ни изненадват с най-различни и неповторими ястия.
Световната кухня е изключително цветна и разнообразна и ястията от всяка страна са уникални и се различават от всички останали. Днес ще ви запознаем с 11 факта за храната от различни краища на света, които вероятно не знаехте, като например:1. Родината на макарони със сирене
Счита се, че първата рецепта възниква във Великобритания през 14 век.
2. Оцетът в ориза за суши
Добавянето на оцет в ориза за суши, повишава киселинността и по този начин възпрепятства развитието на бактерии. Пресният Уасаби сос също има антибактериални свойства.
3. Перу и морските свинчета
Тези гризачи се считат за част от традиционната кухня в Перу.
4. За пуканките и киното
Коя е първата храна, която изниква в съзнанието Ви, при споменаване на кино или филм? Пуканки нали? Повечето киносалони в световен мащаб предлагат пуканки като основен хранителен продукт, но има места по света където пуканките са заместени от по-нетрадиционно хапване. В Колумбия, например, сушените мравки са често предлагана алтернатива, докато в Китай любителите на кино се наслаждават на солени сушени сливи. Кината в Корея предлагат сушена сепия.
5. Най-смъртоносните кухни
В Япония и Намибия се сервират ястия, които могат да доведат до фатален край, ако не се приготвят правилно. Пример за това са ястията с риба балон (Фугу), които са често срещан японски специалитет.
В Намибия пък обичат да се наслаждават на месото от гигантската жаба бик, само че докато възрастните индивиди са подходящи за консумация, в по-младите, които не са достигнали зрялост, се съдържа токсин, който води до отказ на бъбречната дейност.
6. Индия и лютото
Индия е най-големият производител, потребител и износител на люти чушки в света. Въпреки, че лютата чушка е внесена за пръв път в Индия през 15ти век, местното население определено се приспособява към тази храна. Тук растат и някои от най - лютите сортове в света.
7. Произход на думата „бурито“
В испанския език думата „бурито“ означава малко магаре, а идеята зад наименованието на това ястие е, че може да „носи“ много вкусове, както и мулето може да носи голям за размерите си товар.
8. Значение на „По флорентински“
През 16ти век, Катерина от фамилията Медичи става кралица на Франция. Тя толкова си е падала по спанак, че е настоявала той да присъства във всичките ѝ блюда. До ден днешен „по флорентински“ сочи за присъствието на спанак в ястието, именно заради Катерина, която е родена във Флоренция.
9. Русия и доматите
Въпреки че днес доматите са основен компонент от руската кухня, те невинаги са били популярни в страната. Дори напротив. До 18 век, те са били наричани „греховни“ или „кучешки“ плодове, както и „бесни ягоди“.
10. Хлябът в българската традиционна кухня
В България е прието вярването, че хлябът е свещен и носи душа. Затова, по традиция, той трябва да се разчупва, а не реже.
11. Най-известното сръбско ястие
Жителите на западната ни съседка са известни със своята плескавица. Това е ястие от мляно месо и леко парливи подправки, приготвено на скара. Най-известна е Лесковашката плескавица, носеща името си от региона, от който произлиза.
Foodpanda Ви предлага голямо разнообразие и лесна поръчка на вкусна балканска кухня: https://www.foodpanda.bg/cuisine/balkanska-i-blgarska-delivery-sofiya