Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Интересни факти за храната от различните краища на света

Интересни факти за храната от различните краища на света

Публикувана на 28.04.2021 | 14:41
3738 прочитания


Светът е наситен с най-различни цветове, характери, вкусове, аромати и предпочитания. Гастрономията е изкуството, в което всички те се сливат  и ни изненадват с най-различни и неповторими ястия.

Световната кухня е изключително цветна и разнообразна и ястията от всяка страна са уникални и се различават от всички останали. Днес ще ви  запознаем с 11 факта за храната от  различни краища на света, които вероятно не знаехте, като например:

1. Родината на макарони със сирене

Счита се, че първата рецепта възниква във Великобритания през 14 век.

2. Оцетът в ориза за суши

Добавянето на оцет в ориза за суши, повишава киселинността и по този начин възпрепятства развитието на бактерии. Пресният Уасаби сос също има антибактериални свойства.

3. Перу и морските свинчета

Тези гризачи се считат за част от традиционната кухня в Перу.

4. За пуканките и киното

Коя е първата храна, която изниква в съзнанието Ви, при споменаване на кино или филм?  Пуканки нали? Повечето киносалони в световен мащаб предлагат пуканки като основен хранителен продукт, но има места по света където пуканките са заместени от по-нетрадиционно хапване. В Колумбия, например, сушените мравки са често предлагана алтернатива, докато в Китай любителите на кино се наслаждават на солени сушени сливи. Кината в Корея предлагат сушена сепия.

5. Най-смъртоносните кухни

В Япония и Намибия се сервират ястия, които могат да доведат до фатален край, ако не се приготвят правилно. Пример за това са ястията с риба балон (Фугу), които са често срещан японски специалитет.

В Намибия пък обичат да се наслаждават на месото от гигантската жаба бик, само че докато възрастните индивиди са подходящи за консумация, в по-младите, които не са достигнали зрялост, се съдържа токсин, който води до отказ на бъбречната дейност.

6.  Индия и лютото

Индия е най-големият производител, потребител и износител на люти чушки в света.  Въпреки, че лютата чушка е внесена за пръв път в Индия през 15ти век, местното население определено се приспособява към тази храна. Тук растат и  някои  от  най - лютите сортове в света.

7. Произход на думата „бурито“

В испанския език думата „бурито“ означава малко магаре, а идеята зад наименованието на това ястие е, че може да „носи“ много вкусове, както и мулето може да носи голям за размерите си товар.

8. Значение на „По флорентински“

През 16ти век, Катерина от  фамилията Медичи става кралица на Франция. Тя толкова си е падала по спанак, че е настоявала той да присъства във всичките ѝ блюда.  До ден днешен „по флорентински“ сочи за присъствието  на спанак в ястието, именно заради Катерина, която  е родена във Флоренция.

9. Русия и доматите

Въпреки че днес доматите са основен компонент от руската кухня, те невинаги са били популярни в страната. Дори напротив. До 18 век, те са били наричани „греховни“ или „кучешки“ плодове, както и „бесни ягоди“.

10.  Хлябът в българската традиционна кухня

В България е прието вярването, че хлябът е свещен и носи душа. Затова, по традиция, той трябва да се разчупва, а не реже.

11. Най-известното сръбско ястие

Жителите на западната ни съседка са известни със своята плескавица. Това е ястие от  мляно месо  и  леко  парливи подправки, приготвено на скара. Най-известна е Лесковашката плескавица, носеща името  си  от  региона, от  който произлиза.

 

Foodpanda Ви предлага голямо разнообразие и лесна поръчка на  вкусна балканска кухня: https://www.foodpanda.bg/cuisine/balkanska-i-blgarska-delivery-sofiya