Изборният мач е уреден честито на зрителите и победителите

Публикувана на 02.09.2015 | 12:18
1693 прочитания


Два месеца преди датата на изборите, резултатът изглежда предизвестен.

Смолян е подарен на ГЕРБ, Рудозем и Мадан - на ДПС. Тук нещата са заковани, без да се полагат много усилия, защото някак си въпросът стои като естествен ход на историята.

В Чепеларе нещата не са съвсем ясни. там кандидата на ГЕРБ вече е втръснал на хората и въпреки подкрепата на правителството, твърде вероятно е Реформаторския блок да успее, не за друго а просто защото от ГЕРБ подценяват ситуацията, а може и това да не е случайно.

В Златоград нещата са ясни.  Действията на партиите са в посока отново в полза на статуквото, тоест кметското място е за ГЕРБ.

В Неделино след разправиите, които се разразиха, статуквото отново бе заковано, настоящият кмет изглежда непоклатим, разбира се с благословията на ГЕРБ.  Дългогодишното управление на сегашния кмет обаче ще му  изиграе лоша шега . Като че ли този път жителите на община Неделино са решили да сменят стария кмет и вероятността Неделино да има нов кмет е голяма. Кмет подкрепян от управляващите или поне от РБ.

В Баните нещата са малко по-сложни, не за друго, а просто защото статуквото реши да смени фигурата на кмета и назначи свой заместник. Интрига почти няма, остана само съвсем официално да бъде посочен наследникът.

Очертава се интересна игра само в трите най-западни общини на областта - Девин, Доспат и Борино. Девин изглежда като бастион на независимите кандидати, подкрепени от управляващата партия и ДПС, ако се случи друго, просто нещата отиват на съд. Най-вероятно е новият кмет да е от ГЕРБ.

В Доспат и Борино се очертава сблъсък между задкулисната коалиция между ДПС и ГЕРБ  от едната страна и Реформаторския блок от друга страна, което предполага предизвестен край, а ако не се случи точно така, нещата едва ли ще останат без последствия за избраните. Моето предположение е че и в двете общини изборите ще се спечелят от ГЕРБ.

Всъщност тезата, която искам да изложа тук е, че изборите са превърнати във фарс, и от мнението на хората не зависи нищо, или там, където има единомислие, в по-сериозни мащаби е направено така, че да няма избор. 

Въпреки това не точно там е основният проблем. Проблемът се състои в други неща, като разходването на едни пари, народни пари. За почти 30 години демокрация не можа да се намери начин да бъдат озаптени кметовете да не правят разходи без предварително обезпечение и дори без решение на общиските съвети.

Задлъжнялостта на общинските администрации се толерира от партийните централи в София, можем да се досетим защо. 

Публична тайна е, че парите, отпускани от правителствата в последните години е спазарено в проценти за партиите, подкрепящи или осигуряващи комфорт на правителството, а партийните централи така държат изкъсо кметовете си и им поставят условия за евентуалните отпуснати средства.

На предстоящите избори това няма да се промени, дори този модел ще бъде закрепен още по-здраво. Промяна не се очаква и точно за това казвам, че мачът с изборите е предрешен и крайният резултат е ясен предварително. И за това, честито на зрителите (гласоподавателите) и на победителите (тези които, ще разпределят баницата).