Излагането на шум и неговите последици за нашите слухови органи

Публикувана на 03.09.2020 | 11:33
2325 прочитания


Един от най-сериозните проблеми в съвременния ни свят е шумовото замърсяване, което СЗО нарича „чумата на нашето време“. Освен много ефекти върху здравето, постоянният шум може да доведе и до загуба на слуха.

Какво е шум?
Звукът е механична вълна, която се разпространява в гъвкава среда като въздуха. Човешкото ухо усеща колебания на налягането, причинени от звукови вълни. Наричаме шум онези неприятни, нараняващи звуци, които имат смущаващ ефект върху нашето ежедневие, работа и почивка. Постоянният индустриален шум или шум от околната среда също могат да причинят увреждане на слуха, в зависимост от тяхната интензивност и ниво на звуково налягане.

Нашият слухов орган


Нашият слухов орган, който също е част от балансиращия ни орган, е външната уличка, която съдържа тъпанчето, което приема входящи звуци, средното ухо, което усилва многократно тези звуци, и вътрешното ухо, което преобразува звуците в електрически импулси и ги предава. към слуховите нерви и след това към мозъка. Човешкото ухо може да открие звуци между 20-20 000 херца. (Човешката реч е около 60 децибела.) 90-100 децибелови звука вече имат отрицателен ефект върху ушите ни, а 130-140 децибела вече могат да причинят ухо и главоболие или загуба на слуха. Въздействието на шума върху тялото зависи и от възрастта, здравето и психическото състояние, жизнената среда и социалното положение на всеки човек. Излагането на шум крие сериозни рискове за здравето от ранна възраст. Ушите ни не могат да изключат никакъв звук, така че той е изложен на непрекъснати звукови ефекти.

Всяка година все повече хора страдат от загуба на слуха поради шум


Проучванията показват, че броят на хората, чийто слух е влошен от шума, непрекъснато се увеличава. Звуците на автомобили, работни машини, влакове и кучешки лай, проникващи в дома ни денем и нощем, са изключително неприятни. За живеещите в етажната собственост, домашните шумове, силната музика, кавгите от съседните апартаменти са голяма досада. На работните места, в офисите с отворен план звуците на машини, компютри, телефони, технически устройства и разговорът на колеги присъстват като постоянно натоварване от шума около нас. Постоянните шумове нарушават способността ни да се концентрираме и помним, в резултат на което изпълнението на нашата работа също може значително да се влоши. Нараняващите звуци могат да причинят главоболие, нервност и напрежение или дори депресия. Поради нарастващите здравословни проблеми сме принудени да приемаме по-често болнични, което също може да бъде в ущърб на работата.

Симптоми на загуба на слуха поради шум
Един от най-честите симптоми е шум в ушите и оплаквания от баланс на органите. Първо, възприемането на високи тонове обикновено се влошава. Звуци с честота 4000 херца могат да причинят нервна загуба на слуха, която се нарича шумова дантела. Загубата на слуха на високи тонове постепенно е последвана от нарушаване на дълбоките тонове, което означава, че може да се появи слух. В зависимост от количеството и продължителността на шумовото натоварване, дори целият диапазон на звука може да не бъде разпознат.

Как можем да се предпазим от шум?


Ако можем, изберете по-тиха и спокойна среда за живот. В случай на новопостроени имоти, струва си да се имат предвид акустичните характеристики на строителните материали при планирането. Използваните или по-стари сгради почти винаги изискват модернизация на звукоизолация. Плоските, твърди и големи повърхности - поради своята структура - не са в състояние да абсорбират звуци, те ги отразяват, така че се създават много неприятни отгласи, които пречат на акустиката на помещенията, разбираемостта на речта. Поради това обикновено повишаваме гласа си и сме принудени да общуваме на глас, което също е пагубно за нашите слухови органи. Днес разполагаме с голямо разнообразие от акустични елементи, които са отлични за намаляване на шума. Препоръчително е да поставите звукоизолиращи панели по стените и таваните, звукопоглъщащи завеси пред стъклените повърхности и акустични килими по подовете. Можем да се предпазим от шум по подобни начини на работното място. Можем да очакваме грандиозно подобрение в качеството ни на живот, настроението и работата, ако обърнем внимание на намаляването на шума.

Написано от: Perfect Acoustic