Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Изложба "Родопчани по фронтовете на Първата световна война" е открита в музея в Смолян

Изложба "Родопчани по фронтовете на Първата световна война" е открита в музея в Смолян

Публикувана на 21.10.2014 | 09:37
1191 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


По повод 21 октомври – Празник на Смолян и 100- годишнината от началото на Първата световна война, в залите на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ се откри изложба „Родопчани по фронтовете на Първата световна война“. Тя се състои от две части: веществена и фотодокументална. В изложбата участват 65 броя културни ценности от фондове и колекции на РИМ„Стою Шишков“ – Смолян. Много ценни са и експонатите,специално предоставени от музейната сбирка при читалище „Родопско бъдеще“- с. Орехово. Важно място имат и семейните реликви, свързани с военното събитие от частни колекции, които за първи път се споделят с музейната публика. С исторически текстове във фотодокументалните табла са представени- събитието Първа световна война и участието на родопчани в нея. За първи път се показват наградни отличия, връчвани на участници в Първата световна война от смолянския край. Също така и уникални снимки, вещи и документи на участници във военния конфликт. Акцент в изложбата е огнестрелното и хладното оръжие, което е било на въоръжение в Българската армия от този период. 
Експозицията е подготвяна в продължение на половин година от уредниците Катя Сулинаджиева и Цвета Колева, обясни директорката на музея Таня Марева. 
„За мен е удоволствие да Ви поздравя с изложбата. Пожелавам Ви да се множат експонатите и посетителите в този храм на историческата ни памет. Радвам се, че има и много млади хора”, каза при откриването на експозицията секретарят на община Смолян Момчил Николов. 
Областният управител инж.Димитър Кръстанов също поздрави музея по повод изложбата.
 
Пресцентър на община Смолян
 
© пресцентър на община Смолян