Изложба на кадри от възстановка на автентична родопска сватба и ще бъде експонирана в Хвойна

Публикувана на 30.06.2017 | 15:20
4837 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Рени и Ангел - Сдружение "НИШАН"
Рени и Ангел - Сдружение "НИШАН"


Изложба на кадри от възстановка на автентична родопска сватба и старинни игри ще бъдат експонирана в Хвойна на събитието с архитектурно-фолклорна инициатива „Камък върху камък ще остане“, което ще се проведе на 18 и 19 август в Хвойна. Нейни автори са родолюбците от Сдружение „Нишан“ –  Рени и Ангел, които станаха известни със своята изцяло подчинена на автентичните български традиции сватба преди няколко години, съобщава Кристияна Брънзалова, която е инициатор на събитието. 

В сградата на местното училище ще има наредена експозиции с архитектурна тематика, архивни материали, карти и снимки, които са събирани от нея. В момента Кристияна учи последна година магистратура в Политехническия университет в Милано и прави дипломната си работа именно върху училището "Св. Св. Кирил и Методий" в Хвойна, чийто проект ще може да се види в дните на събора.

В двора на училището ще има също и концерт на групи по народни танци от България и чужбина, сред които и групата по народни танци от Италия – „Нашенци“, с хореограф Милена Джибирска. Тази групата се състои от танцьори от български произход, както и редица италианци, които проявяват интерес към българските танци.

Image title

В предварителната програма са включени и конкурси за „Най-вкусна родопска гозба“, „Родопско хоро“ и други, в които всеки желаещ може да участва.  

Целта на Криси не е комерсиална. Всички участници даряват изпълнението си за нейната кауза, а именно да се съберат средства за ремонт на сградата на училището, където е преподавал и нейния дядо. Момичето се обръща с апел към всички родопски певци, танцьори, музиканти или групи, които имат желание да се включат в инициативата "Камък върху камък ще остане", за да се съхрани историята, родолюбието и българщината. https://www.facebook.com/thejuniperprojectch/?fref=ts

Image title

© Родопчани