Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Изложбата „Икони от Родопите ХVI – XIX век“ гостува във Велинград

Изложбата „Икони от Родопите ХVI – XIX век“ гостува във Велинград

Публикувана на 16.01.2014 | 17:14
1032 прочитания
снимки: bg.wikipedia.org
снимки: bg.wikipedia.org


В Историческия музей във Велинград гостува изложбата на Регионален Исторически Музей- Кърджали гостува със своята изложба „Икони от Родопите ХVI – XIX век“, съобщава директорът на музея във Велинград Снежана Велева.

РИМ-Изложбата показва общо 54 икони от Източните Родопи, които са много интересни за посетителите. Говорим за една много голяма колекция и тъй като аз също съм работила в музея в Кърджали, мога да кажа, че за събирането на тези икони са направени много обиколки на стари и запустели къщи в района. Иконите са на принт, но въпреки това изложбата е много красива и създава много приятно чувство, като се влезе в залата. Ние участваме с две витрини, в които сме изложили оригинални икони от фонда на музея и от църквата „Света Троица” във Велинград, каза също Снежана Велева.

Според нея, по този начин посетителите могат да направят едно сравнение как изглеждат истинските стари икони и направените копия на такива икони. Основната идея на изложбата, която ще остане в залите на музея във Велинград до 10 февруари, е да се популяризира християнското изкуство от планината Родопи, но също и да бъде принос за един цялостен пейзаж, в който намират пресечна точка природа и история.

© Фокус