Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Известен художник с родопски корени представя изложба в Кърджали

Известен художник с родопски корени представя изложба в Кърджали

Публикувана на 20.01.2014 | 15:12
1183 прочитания
снимка: http://www.kardjali.bg
снимка: http://www.kardjali.bg


Майсторът на литографията от Турция проф. Мустафа Аслъер представя изложба ”Мир” в Арт галерия „Кръг”Кърджали, съобщават от пресцентъра на община Кърджали.

Инициативата за гостуването на художника е на двата Ротари клуба в Кърджали и Одрин..„Темата за мира и за родината винаги е натоварена с особена философия”, каза кметът инж.Хасан Азис.Той поздрави автора и посочи, че културното сътрудничество е много важно за двата града, а изграденото партньорство между двата Ротари клуба е в полза на обществото.

Роденият в родопското село Кобиляне проф. Мустафа Аслъер подчерта, че е щастлив да открие изложба в Кърджали и че тя е мост между двете нации и между двете балкански страни. Художникът подари на градоначалника албум със свои графики. Проф. Аслъер показва 40 свои работи във формат 30 х 40 см, които са експонирани в някои от най-известните галерии в Европа и Азия. Той е един от най-известните експериментатори в литографията не само в Турция, но и в света.


Негови творби участват в международните биеналета и изложби на гравюри, графика и оригинална литография. В изкуството и в изследователската си дейност авторът анализира и въвежда техники от преди няколко века в съвременна интерпретация. Проф.Мустафа Аслъер е роден в с. Кобиляне, Кърджалийско през 1926 г. и се изселва със семейството си през 1939 г. С гостуването си в Кърджали след 75 години художникът се стреми не само да се доближи до родното място и своите родопски корени, но и да допринесе за мира и разбирателството между балканските държави.

© пресцентър на община Кърджали