Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Как да обработим нивата с плуг - съвети за начинаещи

Как да обработим нивата с плуг - съвети за начинаещи

Публикувана на 20.12.2023 | 14:08
341 прочитания


Обръщането на нивата е важен процес в земеделието, който осигурява плодородна почва и богата реколта. Знаят ли обаче младите земеделци как да го извършат?

Тук ще разгледаме как ефективно да разрохкаме земята с високоефективните плугове от Mass.bg и какво да направим, за да осигурим добра бъдеща употреба на прикачения инвентар.

Разчистете препятствията

Преди да започнете разрохкването на почвата, трябва да премахнете от нивата всичко което може да повреди плуга.

Ако има пораснала висока трева, тя трябва да бъде окосена. В противен случай тя може да се оплете в механизма на прикачения инвентар и да го повреди.

Огледайте полето и за камъни. Те могат да засегнат работния орган на селскостопанската техника и да се наложи неговата смяна.

Идеалният момент

За да получите плодородна реколта е важно да обърнете почвата в правилния момент. Най-подходящите сезони са пролетта и есента, когато земята не е прекалено влажна или прекалено суха. Избягвайте обработката с плуг веднага след обилни валежи. Тогава в земята се натрупва много влага, а почвата става прекалено плътна за качествено разрохкване.

Настройка на плуга

Уверете се, че работният орган е добре заточен, преди да започнете работа с прикачения инвентар. Ако те са прекалено затъпени, тракторът ще изпитва затруднения при разрохкване.

След това поставете плуга върху осите на МПСто и проверете дали е разположено равномерно от двете страни. Така ще се осигури стабилност на трактора по време на работа.

В зависимост от типа почва и културата, която ще засадите, трябва да настройте земеделската техника да работи на нужната дълбочина. Тя не трябва да е по-голяма от възможностите на плуга, за да може да се получи добро разораване.

Първата бразда

Когато започнете да обръщате нивата, подкарайте трактора с прикачения инвентар и направете бразда от 2-3 метра.

След това се уверете, че всички работни органи на плуга разрохкват на еднаква дълбочина. Ако има разминаване, настройте остриетата или нивото на плуга, за да бъде равномерно обработена почвата. Това ще осигури качествено разрохкване на нивата.

Започнете разрохването

След като сте се уверили, че плугът е правилно настроен, може да престъпите към обработката на почвата.

Постарайте се да поддържате права линия с трактора, докато обръщате земята. Може да използвате маркери или въже, за да не криволичите, докато карате.

Скрити препятствия

Възможно е да попаднете на камъни или корени под земята, докато я обработвате с плуг. Ако това се случи, не ги пренебрегвайте. Те могат да нанесат сериозни щети както по остриетата, така и на самата земеделска техника.

Най-добре е да спрете процеса на работа и да ги премахнете ръчно.

Заобикалянето им ще остави тази част от нивата необработена, а браздата - крива.

Препокриване на всяка бразда

За да се уверите, че земята по цялата нива е обработена, може да повторите процеса. Ако правите това, трябва да минете между браздите, които сте направили. По този начин ще сте сигурни, че сте обърнали цялото поле и ще осигурите равномерен растеж на културата.

Поддръжка на плуга

След като приключите работата с прикачения инвентар, той трябва да се почисти. Това е важно, за да се осигури дълготраен живот и добра бъдеща работа на земеделската техника.

Първо, премахнете всички остатъци от пръст и плевели останали по остриетата или близост до механизма. След това го почистете с вода и подходящ препарат.

Важно е да смажете работните органи и малките части на плуга, за да ги предпазите от ръжда.

Когато селскостопанската техника бъде добре почистена и смазана, трябва да я приберете за съхранение на сухо и закрито място. Това ще я предпази от студа и ще подсигури доброто ѝ състояние за следващото ползване.