Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Как да откриете подходящия офис стол?

Как да откриете подходящия офис стол?

Публикувана на 17.09.2021 | 11:00
1578 прочитания


Прекарваме една трета от живота си в офиса. И така животът ни е достатъчно застоял и вреден за тялото с цялото това седене пред компютъра... струва ли си да губим важни часове от ежедневието си с неудобни столове, които ни причиняват болка и дискомфорт? Не, разбира се.

Ето някои трикове за намирането на качествени офис столове.

Регулируема височина

Трябва да можете да регулирате височината на вашия офис стол според собствената си височина, така че да достигате лесно клавиатурата си и всички канцеларски материали. За оптимален комфорт трябва да седнете така, че бедрата ви да са хоризонтално разположени спрямо пода. 

Потърсете пневматичен лост за регулиране, който да ви позволи да движите седалката нагоре или надолу.

И регулируеми облегалки

Трябва да можете да позиционирате облегалката си по начин, който отговаря на вашите нужди. Ако облегалката е прикрепена към седалката, трябва да можете да я преместите напред или назад. Облегалката, която е отделена от седалката, трябва да може да се регулира на височина, а вие също трябва да можете да я наклонявате по ваш начин.

Подлакътници

Вземете офис стол с подлакътници, за да свалите част от напрежението от врата и раменете. Подлакътниците също трябва да бъдат регулируеми, за да можете да ги позиционирате по начин, който позволява на ръцете ви да почиват удобно.

Добра опора за гръбначния стълб

Оформена облегалка на вашия офис стол ще дари гърба ви с необходимия комфорт и подкрепа. Изберете офис стол, оформен така, че да съответства на естествения контур на гръбнака ви. 

Долната част на гърба ви трябва да бъде поддържана по такъв начин, че да е леко извита през цялото време, така че да не се отпускате прекалено много с напредването на деня. Добрата опора за кръста или лумбалната област е от съществено значение за минимизиране на напрежението или компресията на лумбалните дискове в гръбначния стълб.

Има ли нещо по-важно от здравето?

Достатъчна дълбочина и ширина на седалката

Седалката на офис стола трябва да бъде достатъчно широка и дълбока, за да можете да седнете удобно. Потърсете по-дълбока седалка, ако сте по-високи, и по-плитка, ако не сте толкова високи. В идеалния случай трябва да можете да седнете с гръб към облегалката и да имате плюс – минус 5 сантиметра между задната част на коленете и седалката на офис стола. 

Също така трябва да можете да регулирате наклона на седалката напред или назад в зависимост от начина, по който решите да седнете.

Материали

Материал, който позволява на тялото ви да диша, е по-удобен, когато седите на офис стола си за продължителни периоди. Подложката пък трябва да е удобна за сядане и е най-добре да се избягва прекалено мека или твърде твърда седалка. Твърдата повърхност ще бъде болезнена след няколко часа седене, а меката няма да ви предложи достатъчна опора.

Колела

Способността да се движите във вашия стол допринася за неговата полезност. Трябва да можете лесно да завъртите стола си, така че да можете да достигнете до различни места във вашата работна зона за максимална ефективност. 

Колелата ви дават лесна подвижност, но не забравяйте да вземете правилните за вашия под. Изберете стол с колела, предназначени за вашия под, независимо дали е килим, твърда повърхност или комбинация от двете. Ако имате такъв, който не е предназначен за вашия под, може да е добра идея да инвестирате в постелка за стол.

Проучванията показват, че служителите, които се чувстват комфортно в офиса, са по-продуктивни и допринасят за по-положителна работна среда, отколкото тези, на които им е неудобно по една или друга причина. И накрая, наличието на правилния, удобен офис стол намалява броя на почивките, които служителят ще трябва да си прави поради неудобство. 

Всичко това помага на добрата работа и на доброто здраве, а именно те са главната цел.