Как да се пазим от слънцето в планината през зимата

Публикувана на 12.02.2021 | 11:41
2897 прочитания


Зимата е сезонът когато планината е притегателен център и за мнозина пришълци от големите градове, търсещи чист въздух и екстремни преживявания.

Хората, които живеят и работят на висока надморска височина, а именно по високите населени места и планините, целогодишно са подложени на вредното въздействие на UV лъчите от слънцето. Зимата е сезонът когато планината е притегателен център и за мнозина пришълци от големите градове, търсещи чист въздух и екстремни преживявания. Ако сте от хората, които си изкарват хляба като ски учител, SOS спасител в планинската служба, обслужвате лифт, хижа, хотел или просто сте на ски ваканция, трябва ежедневно да пазите кожата си от пораженията на зимното слънце.

Видове поражения от слънцето 

През зимата 80% от слънчевите лъчи се отразяват обратно към нас от снежната покривка. Това вреди на очите, в случай че не са предпазени със слънчеви очила. Вятърът изсушава кожата, тя се цепи и става податлива на инфекции. Да не споменаваме опасността от тъмни петна, които можем да получим, излагайки лицето си без протекция за няколко часа навън. Не навсякъде обаче в курортите може да се открие качествена козметика срещу слънце. При престой в планината слънцезащитният продукт във вид на крем, спрей, масло за тяло, флуид, балсам за устни или фон дьо тен е задължителен. 

Грижа за лицето, а косата?

Някои високотехнологични компании създават средства, предпазващи едновременно и косата, и кожата, защото най-честата грешка, която правим е да намажем лицето си и да забравим за косата, която, ако е незащитена с шапка от слънцето, също ще се увреди и изтощи с по-сериозни последствия като сухота, нацъфтели краища и косопад. Един от най-известните производители на слънцезащитни продукти за възрастни и деца е Uriage - световно признат в специализираната грижа за всички видове възпалителни и сърбящи дерматити при възрастни и деца над 6-месечна възраст.

UVA и UVB

Слънчевата интензивност е още по-силна на голяма надморска височина. Когато избираме продукт за защита от слънцето трябва да имаме предвид следното: на опаковките показателят за UVA лъчи (предизвикват стареене и бръчки) е обозначен с PA+. Показателят за UVB лъчи (виновни за лунички, бенки, пигментации, изгаряния и рак) е SPF. Препарат с SPF 15 блокира 93% oт UVB лъчите; при SPF 30 - 97% ; SPF 50 - 98% . Изборът на подходящ слънцезащитен крем се прави в зависимост от възрастта, типа кожа, климатичните условия и времетраенето за излагане на слънце. При силно слънце и голяма надморска височина, трябва обилно да намажем откритите места със предпазен крем с по-висок SPF. 

Кога и колко често да нанасяме слънцезащитен продукт

Слънцезащитните продукти съдържат високо ефективни филтърни комплекси срещу двата вида лъчи и свободните радикали. Те пазят кожата от изсушаване. Изглаждат и озаряват тена. След нанасянето на крем с висок фактор се чака най-малко 20 минути, преди излизане навън. Подновяването му се извършва на всеки два часа, а също след изпотяване или избърсване с хавлиена кърпа. Природата е създала свой начин за намаляване на вредата от слънцето върху хората. Тези с най-светла кожа живеят на местата, където има дефицит на слънчеви лъчи (скандинавските страни) и при тях е проблем снабдяването на организма с витамин D. И обратното: обитателите на екватора и най-горещите точки на планетата са с по-тъмна кожа на тялото точно затова, за да живеят без изгаряния и здравословни проблеми.

В часовете между 11:00 ч. - 16:00 ч. слънцето е най-опасно за нас, хората. Почитателите на смуглия тен да се пекат постепенно, започвайки от 15 минути дневно. За хората с много чувствителна кожа майсторите в козметиката създават хипоалергенни продукти - за грижа  - преди и след излагане под слънчевите лъчи.

Децата са изключително уязвими на вредата от силното слънце. За тях брандовете разработват специални детски серии, включващи минерални кремове, олеа и лосиони с термална вода.