Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Как се уреждат гори за 6 стотинки

Как се уреждат гори за 6 стотинки

Публикувана на 16.05.2012 | 12:11
2025 прочитания


Може ли близо 2 декара със сгради в Родопите да струват 85 лв., или за над 6 декара да се платят само 391 лв. Може при три условия: купувачите да са на власт, уредили са неравностойна заменка, а застроеният терен е представен като земя от ниска категория.

Всичко това се е случило в смолянското село Борино през 2001 година. На прокуратурата  трябват цели 11 години разследване, за да заключи, че има престъпление, но не и престъпен умисъл, т.е. далаверата е станала по невнимание на облагодетелствалите се.

Случаят щеше да бъде забравен напълно, ако гражданинът Костадин Дичев от Нови пазар, представител на Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност (ГДБОПП), не обжалва преди дни отказа на обвинителите да се занимават със случая. Разследването ще продължи.
 
За кмета, зетя и сие
 
В историята става дума за 24 дка в местността Кастракли, в които попадат две действащи хижи. Мястото е много атрактивно, тъй като е близо до природен резерват, бъка от дивеч, а флората е уникална - регистрирани са 156 вида лечебни растения. Съвсем наблизо е ВИП базата за ловен и риболовен туризъм на бизнесмена Манол Велев и съпругата му Весела Лечева.

Тогавашният кмет на Борино Джамал Асанов предлага на Националното управление на горите да замени 24 дка общински гори срещу същата площ държавни. Държавата веднага се съгласява, бившият земеделски министър Венцеслав Върбанов подписва и всички са доволни. Малка подробност е, че кметът е от БЗНС-НС, а на последните избори се яви като кандидат на ГЕРБ. Никъде не е отбелязано, че върху държавния имот има масивни сгради, а върху общинския - нищо.

Кметът бърза и възлага Подробен устройствен план (ПУП) на придобития имот. Издава се и акт за общинска собственост и без да се правят процедури за смяна на предназначението на земята, са отредени 13 парцела, които се обявяват за продажба като земеделска земя.

“Гледахме тогава на експертен съвет донесения план от кмета Джамал Асанов и го приехме. Трябваше след това да се прави процедура по промяна на предназначението на земята, но държавните такси бяха 20-25 хиляди лева, общината нямаше тези пари и процедурите спряха”, спомня си дългогодишният общинар от Борино Тефик Шидеров. За по-лесно общината решава да разпродаде парцелите на търг.

Само че никой в Борино не чува за него. Имотите купуват шестима души. Сред тях е Реджеп Алиев, зет на кмета, както и бизнесменът и кандидат-кмет на последните избори Митко Арнаудов. Зетят например е купил 1340 кв. м за 72 лв. Арнаудов взема 6262 кв. м за 391 лв. и още един парцел от 500 кв. м за 27 лв. Оценките са направени от инж. Севдалин Моллов, който е от съседния град Доспат.

Сред купувачите е и туристическото дружество в Борино. То става собственик на 1590 кв. м за 85 лв. Дружеството получава парцела, върху който са две сгради на Българския туристически съюз. Едната е двуетажна хижа, а втората - административна постройка, но в договора за покупката никъде не пише, че теренът е застроен. Поради липсата на конкуренция търговете са спечелени на минималната цена.

Сумата, която общината получава за всички парцели, е “колосална” - 849 лв. “Общината е ощетена. Не може при пазарна оценка тогава към 300-400 лв. на декар земята да е продадена 5-6 пъти по-евтино. Това са 60 лева на декар, тоест 6 ст. на квадратен метър”, коментира настоящият кмет на Борино Октай Алиев (ДПС).
 
Има далавера, няма виновни
 
Всичко щеше да мине мирно и тихо, ако един ден един от купувачите - варненец, не отишъл да си види имота. С изненада установил, че притежава половин хижа. Тогава в Българския туристически съюз се усещат, че са загубили собствеността си и се втурват да си я връщат.

Константин Дичев сезира окръжната прокуратура в Смолян, след като получава сигнал от местен инициативен комитет. Заключението на обвинителите е следното: “В хода на проверката се установило, че тогавашният кмет на Борино Джамал Асанов системно е нарушавал служебните си задължения и е превишавал властта си. Той не е предприел никакви действия за изпълнение на процедурата за изключване на земите и горите от горския фонд след извършената замяна.

Не е предприел и никакви действия за смяна на предназначението на имотите и начина им на трайно ползване, но въпреки това е разпоредил изготвяне на ПУП за застрояване.” Констатацията е за “превишаване на власт в даването на разпореждане за издаване на актове за частна общинска собственост”, но пък липсвали данни за “престъпен умисъл, който да навреди на общината в полза на частни интереси”.

Преписката за случая е изпратена от смолянската прокуратура на тази в Девин, където се образува досъдебно производство за това, че бившият кмет Асанов е наредил на двама общинари да изготвят документи с невярно съдържание - актове за частна собственост, удостоверения за регулационно положение и скици.

В Девин дълго разследват случая, за да го прекратят чак през март тази година с мотива, че няма престъпление. “Няма закононарушение и затова и прокуратурата е дала отказ за разследване. Не помня подробности, преди 10 години е било, но търговете не се провеждат от кмета, всички оценки са на лицензиран оценител, сградите не са скрити”, заяви тогавашният кмет на Борино Асанов.

“За всички е видно, че в този случай има престъпление на организирана
престъпна група - кмета, купувачите, зетя. Прокурорът признава, че има превишени права на кмета, но счита, че никое трето лице не изпитва щети от това, а то точно това става. Хижа “Орфей” е обществено имущество, а щета има и за общината. Затова съм подал жалба срещу отказа на прокурора от Смолян освен в Апелативната и във Военната прокуратура”, заяви пред “Труд” Дичев.