Какъв туризъм, какви пет лева?

Публикувана на 08.05.2015 | 17:36
1188 прочитания

Хубава работа, ама нашенска си! Една такава мърлява, дето все прозира тънката сметка. Дето все гледаме да се възползваме, ако може така без да правим нищо.

Повода за тази статия е едно посещение на туристически обект "Момчилова крепост" край град Смолян.

Думата ми е за това, че там се взимат такси, за които туристите не получават нищо друго освен да се огледат от високо и да ги повее малко вятъра. Вложени са над 2 милиона лева за да се направи пътя и да се обезопаси и уреди района на скалата, малко реставрирани дувари и някакво осветление което така и не разбрахме дали работи. До тук добре, даже идеално. С какво обаче се заработва тази такса от 5 лева на човек, който отива там плаща и драпа 30-40 минути нагоре, прави една обиколка на каманаците и толкова. Самото място първо не е чак такава атракция която струва 5 лева за да се види. Виж ако имаше някой да обяснява, да разкаже историята на това място, тогава нещата ще са по-различни. Ако няма как на индивидуалните посетители да се разказва нещо от специален водач, тогава защо таксата за индивидуалните посетители е по-солена от груповата? Можеше за тия пет лева да се подарява някаква брошура, някакъв сувенир, нещо което поне символично ще запълни празнотата или усещането че ти взимат пет лева зда не те изтарвът като донор. 

Има много да се питаме защо липсват посетители! Защо българските туристи предпочитат чужбина. Думата ми не е за петте лева, а за това, че отношението ни към туристите и целият този бизнес е като към далаверата, от която целим да измъкнем нещичко без да полагаме усилия!

© Родопчани