Какво можете да отглеждате в оранжерия и струва ли си да инвестирате в такава?

Публикувана на 04.05.2023 | 20:04
513 прочитания


В последните години засаждането на посеви в парници стана доста известно при много градинари. Макар много хора да са скептици относно този начин на работа, той има множество предимства.

Какви са плюсовете на засаждането на култури в оранжерии?Със сигурност поне веднъж в живота ви се искало да можехте да контролирате времето навън и да промените климатичните условия, така че да не провалят плановете ви. Именно това е което правите, когато използвате парник за насажденията си. 

Там собственоръчно създавате малко пространство, в което имате пълен контрол над климата. С помощта на отоплителни системи можете да осигурите топлина на посевите през по-студените месеци, а чрез поставянето на вентилатор се грижите за добрата циркулация на въздуха и смесването на въздушните маси с различна температура. 

Друго важно е, че използвайки такъв метод на работа, вие предпазвате насажденията от дъждове, градушки, бурии и ветрове, като особено при оранжериите от поликарбонат, вътрешността на парника дори минимално не бива повлияна от външните фактори. По този начин успявате да създадете малко кътче, в което температурите, влажността и кондицията на въздуха и почвата са перфектните необходими за отглеждането точно на растителността, която желаете.

Какво най-добре вирее в парниците?

Хубавото при използването на такива съоръжения е, че те позволяват да не се съобразявате с външните фактори на мястото, на което се намирате. Според специалистите от Парник БГ безпроблемно можете да отглеждате:

  • зеленчуци – те виреят целогодишно. През зимните месеци е добре да заложите на хладните сезонни култури, като салати, броколи, цвекло и репички. Те издържат при понижени температури и не се нуждаят от много светлина. По този начин можете да спестите от допълнително оборудване, като отопление и осветление, докато дните все още са къси и хладни;

През останалата част от годината спокойно можете да садите дори и по-капризни посеви. Най-често се засаждат домати, краставици, чушки, тиквички и други. Те от една страна се нуждаят от повече осветление и повече грижи, като ръчно опрашване, но пък ако се грижите добре за тях те могат за дълъг период от време да ви даряват с вкусните си плодове;

  • подправки – оранжериите са чудесно място да отглеждате подправки, които иначе не биха понесли климата на дадения район. Те освен полезни са и практични, защото не заемат много място и могат да се използват като допълнение в пространствата между големите посеви;

  • декоративни растения – множество цветя намират за чудесни условията в оранжериите. Такива са, както устойчивите здравец и папрат, така и по-претенциозните видове, като петунии, рози, коледни звезди, хризантеми и други. Не е изключено и засаждането на тропически растения, като орхидеи, които намират за лесно и приятно своето развитие в подобна среда.