Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Карабурун – един родопски връх с богата история

Карабурун – един родопски връх с богата история

Публикувана на 24.08.2017 | 15:09
10269 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Карабурун, в превод от турски, значещо Черен нос – това име носи град в съседна Турция, също така и черноморски нос край Бяла. Днес обаче ще говорим за третото място, носещо именно това име – един омаен връх в още по-омайната Родопа планина.

Този интересен връх е с височина 1027 метра, а от него се разкрива смайваща гледка, което навежда на мисълта, че гледката от там ще бъде по родопски зашеметяваща. Е, така е. От връх Карабурун се открива изключително красива гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Освен това, върха се намира и на вододела между реките Арда и Малка Арда, което още повече допринася за магичността на това омайно родопско кътче.

Както вероятно знаете, за светилищата си траките избирали най-високите места, тъй като според специалистите, това спомагали за връзката им с тяхното божество, а именно Слънцето. Поради тази причина, древните ни предшественици не подминали и Карабурун.

Според направените проучвания, тракийското светилище датира от 1500 години преди Христа, а през 6 век сл.н.е на това място се простирало укрепено селище, от което се осъществявал контролът на търговските пътища в Средните Родопи. В най-високата част на върха са открити и множество керамични фрагменти, датиращи от Късната бронзова епоха.

Image titleснимка: opoznai.bg

Днес, изкачвайки връх Карабурун, освен древното тракийско светилище, ще откриете и още нещо – останките от ранновизантийска крепост, изградена през V – VI век.

Въпреки всички тези открития, най-притегателно действа гледката, разкриваща се от родопския връх Карабурун. Гледка към необятната Родопа, простираща се на длъж и шир и съхранила в себе си безброй безценни дарове.

За да се докоснете до тази магия, трябва да се отправите на път към Баните. До връх Карабурун, на който е разположено светилището се стига по пътя Ардино – Баните. От северната страна на пътя има информационна табела, а в дясно от нея спокойно проходим и много добре обозначен черен път. Поемайки с колата по този път, ще стигнете до няколко овчарника. Тук е мястото, където ще трябва да се разделите с комфорта на автомобила и да поемете към върха пеша. Пешеходният маршрут също е изключително добре обозначен и възможностите да се загубите тук отново са нулеви. Освен това, горската разходката през горската пътечка, водеща до Карабурун е изключително приятно изживяване, носещо в себе си познатите ни родопски дух и заряд.