Карантината може да продължи половин година

Публикувана на 04.04.2020 | 18:38
4768 прочитания

Липсата на изграден групов имунитет на местата с въведени карантинни мерки може да причини нови огнища на заразата след свалянето на забраните

​Всички сме наясно с последните нови относно карантината или това, че беше удължена до 13 май, въреки несъгласието на голяма част от обществото.

Всеки е с правото си, но нека да се замислим за мерките, които предприемаме и какъв е ефекта от тях.

В цял свят по пример на Китай бяха въведени строги мерки относно социланата комуникация и свободното придвижване. Дали обаче спазваме също толкова строги мерки колкото в Китай и какъв ще бъде резултатът от тях.

Въпреки, че много хора твърдят, че мерките, които са предприети в България ще доведат до очаквания резултат или намаляне и спиране напълно на заразата, то много хора изразиха своите опасения, че това би могло да има обратен ефект.

За пример ще дадем някои от снакдинавските страни, както и Англия, където карантина или няма или е въведена много по-късно и в не толкова строг вид. 

За момента там не наблюдаваме огромно количество новозаразени, както някои предричаха. Другото важно нещо, което всички забравяме е така важното изграждане на групов или стаден имунитет. 

Може да се окаже, че в страните с пикове на заразата много по-бързо и ефикасно ще бъде изграден групов имунитет след като бъдат премахнати забраните за свободно придвижване няма да видим нов бум на заболяването.

Но в България това възможно ли е?

Да предположим, че на 13 май случаите в България намалеят достатъчно да бъде премахната карантината. Това означава, че много малка част от населението реално ще е прекарала вируса и само няколко човека биха били достатъчни отново да разпространят вируса до степен каквато е сега. Това означава ли, че отново ще бъде въведена карантина? По тази логика може да се окаже, че дори и половин година на подобни мерки няма да е достатъчна, тъй като всеки нов случай ще бъде потенциална причина за ново огнище на заразата именно защото няма да имаме изграден имунитет и все още всеки от нас ще бъде потенциално застрашен.

Кой е по-добрият метод - карантина или групов имунитет... тепърва ще разберем.