Кърджалийски пирамиди

Публикувана на 26.12.2017 | 11:34
7263 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени на групи в източните Родопи между селата Зимзелен и Повет. Заемат площ от над 10 ха и обхващат възвишенията Чуката и Каяджик. Представляват големи скални блокове, някои от които достигат височина от 9-10 метра. Образували са се преди 40 милиона години от вулканични изригвания на дъното на древно море. Изстиналата вулканична маса се утаявала, натрупвайки се на дъното на морето. Милиони години по-късно, когато водата се отдръпнала, скалните форми започнали да ерозират под силата на слънцето, дъжда и вятъра. Днес могат да се видят най-различни причудливи форми, наподобяващи хора, животни, пирамиди и всякакви интересни фигури, плод на човешкото въображение. 

Най-известната група от скални образувания е каменната (вкаменената) сватба. Намира се на стотина метра южно от с.Зимзелен и заема площ от 5 ха. Името идва от голям скален блок, имащ формата на две човешки фигури, застанали една до друга - символизиращи булка и младоженец. Около „булката и младоженеца” са разпръснати десетки по-малки, различни по форма, височина и цвят скални образувания, събуждащи въображението на посетителя. Разликите в цветовете се дължат на различния химически състав на отделните скални форми – някои от тях са по-богати на метални оксиди от други.

Заедно с Каменните гъби, Кърджалийските пирамиди са един от най-известните и посещавани туристически обекти в областта. Обявени са за природна забележителност през 1974 г.