Каялийски скали – една неизвестна, родопска забележителност

Публикувана на 05.07.2017 | 14:54
9852 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: panoramio.com
снимка: panoramio.com


​Каялийските скали са уникален комплекс от огромно стърчащи скали и скални венци с височина, варираща от 10 до 50 метра. Заеманата от тях 8 хектара площ попада на 1500 – 1600 метра надморска височина. Скалният феномен е заобиколен от иглолистни гори от всичките си страни.

Скалите са труднодостъпна природна забележителност, поради тази причина са и не толкова известни и посещавани от туристи. Въпреки недостъпността си, величественият скален феномен е едно от местата, които си струва да се посетят.

Каялийските скали са част от местността Каялицето, намираща се на 20 километра от центъра на архитектурния резерват Ковачевица. 16 километра от пътя са покрити с асфалт. Останалите 4 километра черен път, минаващ североизточно на местността „Беслет“ води право към подножието на Каялийските скали.

Маршрутът, водещ до скалния феномен е изключително лек и добре маркиран, което позволява самостоятелно достигане до него, без планински водач.

Обектът представлява група от скални образувания, разделени на три дяла – източен, централен и южен, с добра видимост на запад към светилището на Кози камък и на юг към светилище, разположено в местността Пальов кол. Открити сa следи от изсичания в скалите, както и фрагменти от керамика.

Произходът на Каялийските скали се свързва с ерозията сред къснопалеозойските гранити на Рило-Западнородопския батолит преди около 250-300 милиона години.

Скалното светилище „Каялийските скали“ е регистрирано през 2006 година при теренните обхождания в рамките на комплексната, научна експедиция „Тракийски светилища от Западните Родопи, Пирин и Рила“, организирана от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, НАИМ при БАН – София и Регионален етнографски музей – Пловдив, провела се в периода между 2001 и 2007 година.

Със статут на природна забележителност скалният феномен е още от 1984 година.