Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Казан дере – един от изумителните природни феномени в Родопите

Казан дере – един от изумителните природни феномени в Родопите

Публикувана на 30.08.2017 | 16:04
9995 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tourism.kardzhali.org
снимка: tourism.kardzhali.org


​Река Казан дере, минаваща край махала Въз на родопското село Равен, е изваяла изключително интересни и причудливи форми в иначе непоклатимата скала. От много отдавна формите привличат интереса на туристите и всеки чул за този феномен се отправя на път, за да види с очите си интересните образувания.

Интересните скални образувания са разположени на левия бряг на реката, а височината им достига завидните 30 метра. Освен интересните скални образувания, които са изцяло дело на природата, тук има и много образувания – дело на предците ни, като проходи, жертвеници, жлебове, трапецовдни ниши, подобни на тези в Глухите камъни, както и добре запазена горбница.

Image titleснимка: tourism.kardzhali.org

С тези, едно от друго по-интересни образувания обаче никак не се изчерпват феномените и красотите в Казан дере. Тук, изцяло под въздействието на речната вода са се формирали два изключително интересни и каращи човек да немее каньона, наричани от местните Малкият и Големият казан или Кючюк и Беюк каза. Чувайки за Малкия и Големия казан, човек никак не си представя това, което е в действителност, а именно огромен воден басейн, като дълбочината само на Малкия достига 8 метра, а виждайки Големия казан човек си представя как плава в него с малка лодка.

Image titleснимка: keepliving.eu

Изумлението и вълнението, които човек изпитва, посещавайки причудливите форми край Казан дере са неописуеми. Мнозина виждат в скалите форми, наподобаващи лица и фигури. Всичко това обаче оставяме на Вашето въображение, съветвайки Ви да не губите време и час по-скоро да се впуснете в това незабравимо изживяване.