Клептуза – един от символите на Велинград

Публикувана на 28.10.2017 | 11:49
10120 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Клептуза е най-големият карстов извор в България, както и един от символите на СПА столицата на Балканите – Велинград. Цялата територия на местността от 412 хекатра е обявена за защитена още през 1966 година, а за произхода на извора не липсва и древно предание, което вече сме ви разказвали.

Дебитът на карстовия извор е 580-1180 л/с, като водата му се използва за водоснабдяване на Велинград, както и други стопански нужди.

Отделно, водите на извора пълнят и две изкуствени езера – едни от най-любимите места за отдих на всички почиващи във Велинград. Край езерата човек намира спокойствие и наслада, присъщи на Родопите. 

Image title

Тук, край езерата човек може да се наслади и на хубава храва в някой от ресторантите по брега му, да се разходи по водите на езерото с водно колело, да съзерцава прекрасната природна картина, разкриваща се пред погледа му, а разбира се, и да си закупи някой сувенир за спомен от сергиите, точно на входа.

Освен със своя извор, Клептуза може да се похвали и с богато растително разнообразие. Тук различни представители на черния бор достигат възраст от над 100 години, а освен него се срещат още над 50 вида храсти и дървета.

Клептуза е истинско съкровище, скътано в буйното зелено море – Родопа. С водите, прекрасните гори и смайващите си красоти, Клептуза наистина предлага на човек една прекрасна възможност да се наслади спокойствието, красотата и величествеността на Родопа.

© Родопчани