Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Клептуза – една легенда за несломимия родопски дух

Клептуза – една легенда за несломимия родопски дух

Публикувана на 31.05.2017 | 20:30
5386 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


Клепна била най-красивата и най-умната мома в рода на Узите. Тя, както всяко младо момиче имала свой любим, който пазела в дълбока тайна.

Любовта на Клепна и младия момък била изключително силна и взаимна. Те често тайно се срещали в близката гора.

Дошло време младото момиче да се задоми. Волята на майката и бащата на Клепна обаче била тя да се омъжи за знатен и богат момък. Избраникът на родителите й бил красив, но студен и безжизнен с мътва душа.

Клепна никак не одобрила решението на родителите си и не можела да се примири с това да живее с човек, когото не обича, затова решила да избяга при своя любим, който бил готов да я заведе надалеч.

Тръгнала Клепна да бяга през гъстата гора, за да стигне уреченото място на срещата със своя избраник. По пътя обаче я срещнали разбойници, които запленени от нейната омайваща красота трънали по дире й.

Тичала младата девойка, до колкото и стигали силите, но чувала конете зад гърба си. През сълзи тя се примолила на Господ, като на ум си казала, че предпочита да я погълне земята пред това да не попада в ръцете на разбойниците.

Чул Бог молитвата й. Земята се разтворила под краката й и младата девойка безследно изчезнало от погледа на своите преследвачи. От мястото в което Клепна потънала бликнал извор, който удавил недоброжелателите.

Така до днес на това място тече бистра и чиста вода, за която се смята, че са сълзите на младото момиче. Изворът и до днес носи името на Клепна от рода Уза – Клептуза.

© Родопчани