Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кметът Мелемов уважи храмовите празници на църквата в Смилян и парклиса в местността Варадил

Кметът Мелемов уважи храмовите празници на църквата в Смилян и парклиса в местността Варадил

Публикувана на 30.05.2014 | 11:04
1206 прочитания
снимки: www.smolyan.bg
снимки: www.smolyan.bg


По традиция стотици родопчани се стекоха в местността Варадил край Смолян, за да отбележат големия християнски празник „Възнесение Господне”. Това съобщава от пресцентъра на Община Смолян.

Празнична св.Литургия в параклиса „Св.Спас” отслужи свещеник Иван Василев. Потокът от хора, дошли да се помолят и да запалят свещ, не стихваше. Отец Иван отслужи водосвет и молебен за здравето и благоденствието на всички дарители и шофьори и благослови курбана. Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите с големия християнски празник. Той посочи, че професията на хората зад волана е високоотговорна, рискова и тежка. „Пожелавам Ви да сте живи и здрави, безаварийно пътуване и да бъдете закриляни и пазени от Спасителя Господ Иисус Христос”, каза още градоначалникът. Свещеник Василев припомни, че този параклис е основан през 1637 г. и е оцелявал при всякакви бури, несгоди и гонения. По този повод той се обърна с особена почит към тези, които са се погрижили за божията светиня. „ Благодаря на г-н Миховски, г-н Стайков, г-н Цочев и всички дарители, които не жалят сили и средства, за облагородяването на това свято място. Нека Бог да им дава здраве и дълголетие”, благослови свещеникът. Параклисът е построен през 1937 г. със средства на големия райковски родолюбец д-р Никола Герджиков. През 1990 г. инициативен комитет започва възстановяването и разширяването му. За всеки храмов празник мястото става все по-хубаво и облагородено.

Кметът Николай Мелемов уважи храмовия празник и на църквата в с.Смилян „Възнесение Господне”. Там по традиция посрещат с боядисани яйца, като за днешния ден бяха приготвени 700 символа на Христовото Възкресение. Над 450 човека бяха на празника и опитаха от благословената трапеза, съобщи председателят на Църковното настоятелство при храма Виолета Базелкова. Тържествена св.Литургия в храма отслужи свещеник Запрян Шиков.

© пресцентър на Община Смолян