Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кметът на Чепеларе поздрави ученици, които за втора поредна година участват на Shell Eco-marathon с футуристичен автомобил

Кметът на Чепеларе поздрави ученици, които за втора поредна година участват на Shell Eco-marathon с футуристичен автомобил

Публикувана на 08.07.2014 | 19:24
1187 прочитания
снимка: пресцентър на Shell Eco-marathon
снимка: пресцентър на Shell Eco-marathon


Кметът на град Чепеларе – Тодор Бозуков, поздрави учениците за успешното им участие на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2014 по време на официална среща с регионалните медии, на която той бе домакин. Специално за гостите на събитието учениците направиха демонстрация с футуристичния автомобил на централния площад в града.  

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ - град Чепеларе се представи за втора поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с електромобил, задвижван от електрическа батерия и соларен панел, но с изцяло нова концепция за дизайн спрямо 2013 г. Младите таланти заложиха на ново купе и по-лека рама с цел постигане на по-добра аеродинамика и икономия на енергия. На градското трасе в Ротердам те изминаха близо 93 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 27-то място в класацията за тяхната категория, която тази година беше много по-оспорвана.

„Малък град като Чепеларе предлага сравнително малко възможности за международни изяви на своите талантливи младежи. Именно затова изграждането на традиция на участие на Професионалната гимназия в Shell Eco-marathon Европа е изключително важен фактор за бъдещото им професионално развитие. Инициативата предоставя отлична платформа за усвояване на нови познания и практически умения от българските ученици и това обогатява допълнително наученото в училище. Затова съм благодарна на Shell България, че отново подкрепи участието ни в престижната международна инициатива и помогна на младежите да натрупат нови знания в областта на енергийната ефективност,” сподели Елена Касабова, мениджър на отбора и директор на гимназията.

„Екипът на Shell България е доволен от представянето на отбора от гр. Чепеларе, който за втора поредна година прояви смелост и постоянство, за да премери сили с опитни отбори от цяла Европа. Силната конкуренция на финалите на състезанието обаче показа, че младите български таланти трябва да бъдат по-добре подготвени, за да посрещнат достойно растящата конкуренция в Shell Eco-marathon Европа,“ коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За участието си през 2015 г. отборът предвижда подобрения в технологията на директното задвижване на автомобила на база наблюденията и научените уроци от тазгодишното им участие. Учениците ще търсят по-креативни и ефективни начини за използване на естествената инерция с цел намаляване разхода на енергия. Последователното участие на отбора на Професионалната гимназия „Н.Й. Вапцаров“ в Shell Eco-marathon Европа, както и взаимодействието с ученици и студенти от други европейски страни по време на състезанието, им дава възможност да надградят своите познания в сферата на иновативните транспортни решения, които на по-късен етап ще приложат в технологията на своя автомобил. 

© пресцентър на Shell Eco-marathon.