Кметът на Неделино: Има органи, които разпределят водата, не е мое хрумване да взема вода от някъде, без да съм попитал

Публикувана на 05.09.2013 | 16:35
1186 прочитания


От три-четири години водата, пренасочена към Неделино, за да се облекчи водния режим, се изливаше в балкана, споделя кметът на Неделино Стоян Беширов, по повод създалото напрежение сред жителите на село Старцево.

По думите на кмета, два-трима души създават напрежение, като единият от тях е началникът на ВиК-дружеството в Златоград. Мисията им, според Беширов, е ако свърши водата в Старцево от Златоград - да имат резерв. „Има органи, които разпределят водата, а те са областният управител и „ВиК” и където има нужда, там ще се пренасочат води. Това не е мое хрумване - да взема вода от някъде – без да съм попитал и да съм сондирал мнение”, каза Стоян Беширов.

Според него няма място за безпокойство и никой няма право да държи вода за резерв. По думите на кмета на Неделино, той не може да отиде да информира населението в чужда община. „За момента не е необходимо да се информира обществеността. „След като ти в чешмата имаш вода и „ВиК” - Смолян подава денонощно количество вода, колкото ти е необходимо, какво тебе като гражданин те интересува, откъде „ВиК” ще прехвърля вода?”, попита кметът. Той даде за пример, че в златоградското село Долен се ползва вода от землището на Неделино, но те са я спрели като е настанало безводието, а са взели тази, която се е изливала в балкана.

Кметът на Неделино каза още, че след вкарването на тази вода към водоемите на града, водният режим е леко облекчен, но от снощи са на тежък режим, за да може да напълнят водохранилищата. Причината е предстоящите три празнични дни, в които ще се проведе Първият балкански фолклорен фестивал, за който се очакват 30 000 гости.

Беширов добави, че е помолил гражданите да не използват излишни количества вода до приключване на фолклорния фестивал. „След това, ако Господ не ни помилва, продължаваме да търсим нови водоизточници. Сигурно ще се наложи и от други общини да ни се прехвърли вода, защото това не може да продължава повече, като разбира се това ще е съгласувано с „ВиК” и областния управител”, заключи кметът на Неделино.

© Фокус