Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кметът на Неделино е готов да предложи своя къща и старо училище за настаняване на бежанци

Кметът на Неделино е готов да предложи своя къща и старо училище за настаняване на бежанци

Публикувана на 16.10.2013 | 11:34
1190 прочитания
снимки: www.bsdp.bg
снимки: www.bsdp.bg


Кметът на Неделино Стоян Беширов е готов да предостави своя къща и старо училище в града за настаняване на сирийски бежанци.

Той споделя, че къщата му е напълно годна за живеене и в нея могат да бъдат настанени няколко семейства с малки деца. „Гледам ежедневните бомбардировки и това, което става в момента в Сирия – никому не е приятно и не пожелавам в нито една страна да се случват подобни неща”, каза Беширов.

Той изрази своята готовност да предостави къщата за временно ползване, докато хората си намерят подслон и започнат да търсят необходимото препитание. В къщата има три апартамента, като във всеки един от тях, според Беширов, могат да живеят минимум по две семейства. След съгласуване с Общинския съвет в града и жителите на Неделино, той е уведомил и министър-председателят Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че имат възможност да предоставят за сирийските бежанци и сграда на старо училище в центъра на града.

Сградата е около 6000 кв. метра, не се използва от 7-8 години, има нужда от ремонт, но разполага със санитарни помещения и столова за хранене. Стоян Беширов подчерта, че искат да предоставят старото училище на сирийци, защото те са в изключително тежко положение и човек трябва да бъде състрадателен, а хората в Неделино са такива.

По думите му, жителите на Неделино подкрепят идеята и няма пречка от тяхна страна за настаняване на сирийски бежанци. „Ако всеки гражданин не само в България, а и в Европа подходи по този начин за тези хора би могло да им се помогне. Друг е въпросът, че ако някои хора идват с друг замисъл тук, органите на реда трябва да ги преценят да не бъдат допускани изобщо да влизат не само в България, а и в Европейския съюз”, каза още кметът Стоян Беширов.