Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кметът на село Смилян участва в изложението на “Slow food” в Торино

Кметът на село Смилян участва в изложението на “Slow food” в Торино

Публикувана на 12.11.2012 | 20:34
922 прочитания


Смилян Група представители от България, сред които и кметът на смолянското село Смилян Събка Миткова, участваха в деветото изложение “Slow food” («Бавно хранене») в италианския град Торино. Издаднието се провежда през две години, като т.г. акцентът бе поставен върху "храните, които променят света". Събка Миткова съобщи, че тя е била сред участниците, за придобиване на общи впечатления за новите храни, които се определят като екологично-чисти и уникални според региона, от който се представят. Заради прочутият в страната и чужбина смилянски фасул и натурално кисело мляко, Миткова е получила покана за участие в салона на “Slow food” като разказа впечатленията си, че представеният там фасул от различни краища на света е не по-уникален от нашия, но за сметка на това цената му многократно надхвърля пазарната стойност на нашенският смилянски боб. 

„Ние в това отношение сме доста изостанали – трябва да си ценим и защитаваме нашия фасул, защото той е уникален и като вкус и като качество», заяви кметът на Смилян. Освен от нашия регион, в българската група в Торино са участвали представители с уникални храни за София, Шумен и Стара Загора.

© Фокус