Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Колко струва родовата памет? Може би 680 долара!?

Колко струва родовата памет? Може би 680 долара!?

Публикувана на 12.02.2014 | 14:15
1315 прочитания
снимка: smolyanpress.net
снимка: smolyanpress.net


За 680 долара чужденец се сдоби с носията на големия родопски певец Георги Чилингиров, толкова ли струва родовата памет? Това пита председателят на Сдружение „Родопски хайдути” – Смолян - Манол Ружинов.

Членовете на Сдружението са възмутени от този факт, а за продажбата случайно са разбрали от техни приятели в чужбина. Чужденецът, който я закупил, се е хвалил, че за 680 долара е закупил носията на прочутия родопски певец Георги Чилингиров. След като направили свои разследвания, тъй като знаят как изглежда носията на родопския певец от смолянското село Полковник Серафимово, са установили, че това наистина е неговата носия.

„За съжаление се убеждаваме за пореден път, че ние не ценим това, което притежаваме и с лека ръка, за 680 долара сме способни да се разделим с едно такова богатство”, каза Ружинов. По думите му това е разочароващо, защото Георги Чилингиров е един от доайените на родопската песен, записал първи песни като „Руфинка болна легнала” и „Излел е Делю хайдутин” и много други песни. Прочутият родопчанин е изнесъл повече от 40 000 концерта по целия свят и ще продължава да живее духом на всяко друго място, но не и в България. По думите на Ружинов дори парите не са от значение, страшно е това, че колапсът на цялото ни общество прозира отвсякъде. „До там сме я докарали, че да продаваме бащиното и родното, това което ни е завещано от нашите предшественици .

Но може би нямаше да е толкова страшно ако ние, не се продавахме на чужденци, но явно за разлика от нас те повече заслужават да притежават всичко”, каза Ружинов.
От свое име и от името на членовете на Сдружението Ружинов отправи апел към всички българи, въпреки тежките и смутни времена, в които живеем, да ценим родовата си памет и да мислим и за наследниците след нас. Ако все пак човек реши да продава, то поне да предложи първо на български музеи или на институции, които ще съхранят народната памет и народното богатство. „Не продавайте душите на покойните си роднини, пазете техните вещи, с което те ще бъдат завинаги в сърцата на идващото поколение”, каза Ружинов.