Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Конската глава – шедьовър на природата

Конската глава – шедьовър на природата

Публикувана на 14.09.2017 | 13:06
15636 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Тръгнеш ли да пътешестваш из Родопа трябва да бъдеш готов да бъдеш изненадван на всяка крачка, като всеки път изненадата е уникална и различна. Родопа е планина омайна и прекрасна, а чудесата, които крие в себе си са безброй.

Едни от най-интресните родопски забележителности са скалните образувания, които са така изкусно оформени, че наподобяват реални образи. Още по-завладяващото е, че не е нужно човек да разполага с богато въображение, за да види феноменалните форми, изваяни изцяло от придодата.

Едно такова скално образувание е това срещу село Лещак, попадащо в пределите на община Мадан. Скалното образувание е с изключително добре подчертана форма на конска глава, от където идва и името му – Конската глава. Особено красива е гледката към скалния масив през пролетта, когато навсякъде покрай него се е раззеленила буйната родопска растителност.

Интересният скален феномен е част и от маршрута на екопътеката „Кечи кая“ – „Козник“, чието начало е на 2 километра от рудоземското село Рибница. Маршрутът минава през интересния скален феномен и се връща отново в своята изходна точка.

На върха на интересната скала е изградена беседка, където посетителите могат да се наслаждават на прекрасната родопска гледка, разкриваща се пред погледа им от Конската глава край Лещак.

Конската глава е едно от чудесата на Родопа, един шедьовър, който кара човек да изпадне в почуда и да немее пред силата на природата.