Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Констанция – най-големият и античен град в Северна Тракия

Констанция – най-големият и античен град в Северна Тракия

Публикувана на 14.11.2017 | 18:27
9173 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Много са наследствата ни от предците, които и до днес пазят спомена за отдавна отминали времена. Именно те са и мостът между миналото и настоящето, между предците и днешните поколения. Чрез тях ние днес успяваме да опознаем своите предци в най-добра степен, да познаем начина им на живот и да се пренесем поне за миг в славното си минало.

Крепост Констанция е представител на този тип забележителности в Родопите. Забележителности с история, които освен наслада дават на човек и познание.

Констанция се намира до Симеоновград, на хълма Асара. Същинският средновековен град, датиращ от XI – XII век обаче се разполага в местността градището, намираща се точно срещу крепостта.

Крепост Констанция бива сочена като един от най-големите и антични градове в Северна Тракия, съществувал в сравнително дълъг период от време – от IV до началото на XIII век.

Image titleснимка: haiduk-tourist.blogspot.com

И днес тук ясно личат дебелите, триметрови зидове. Интересни са разказите за крепостта, според които тя разполага с подземия, в които последните римски императори, криели своите ценности.

Именно поради тази причина, в началото на нашествията на варвари именно в тези подземия всички от околността събрали своите ценности, тъй като и този момент крепостта удържала на неспирните нашествия.

Не след дълго обаче и тя попаднала в ръцете на варварите, а всички укриващи се в нея се разпръснали и оставили своите ценности в тайните й подземия.

При проучвания на крепостта наистина са открити тайни подземия с разклонения, но за намерени скъпоценности до ден днешен не се споменава.

© Родопчани