Коронавирус в България: Двама с положителни проби без да са пътували в чужбина

Публикувана на 08.03.2020 | 00:51
1774 прочитания

Неизбежното се случи. Коронавирус вече има и в България. Откит е у двама болни в инфекциозните отделения на Габрово и Плевен. Макар и не на 100% потвърден, защото ще се прави контролна, четвърта поред проба. Тревожната новина съобщи на извънреден брифинг специално сформираният оперативен щаб за борба със заразата, който събра извънредно медиите в Министерския съвет.

Положителни са се оказали две проби, взети от мъж и жена от провинцията. Направени са с референтния тест на СЗО.

Те са били повторени и отново са били положителни. Но третата проба вече е дала отрицателен резултат с другия тест, който е испанско производство. Това е довело до притеснение в кризисния щаб, който ще направи нова проба, за да е сигурен в диагнозата.

Двамата пациенти са от Плевен и от Габрово, съобщиха ген. Мутафчийски и проф. Кантарджиев. Става въпрос за 27-годишен мъж и жена на 75 години. И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус. Мъжът от Плевен и жената от Габрово са в инфекциозни отделения. Те са хоспитализирани от няколко дни.

"Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни", разкри проф. Кантарджиев. "Не отговарят твърде много на критериите", допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина.

"Дори утре да получим негативни резултати, това беше един добър тест за системата", каза д-р Кунчев.

"Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни", разкри проф. Кантарджиев. "Не отговарят твърде много на критериите", допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Установени са контактите им. Те са контактували с около 18 души.

"Профилът не отговаря на очакванията, поради това, че не са пътували никъде и нямат контакти, и не отговарят на критериите", допълни епидемиологът.

Все още не можем да кажем категорично, че става въпрос за коронавирус, каза вътрешният министър Младен Маринов.

"Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации", заяви проф. Мутафчийски.

Нашата страна беше една от последните, където заразата не беше навлязла.

В неделя от 1000 сутринта оперативният щаб ще съобщи окончателния резултат от последната контролна проба. /dariknews.bg