Коронавирусът не е бич, а спасение за човечеството! Ето защо!

Публикувана на 03.04.2020 | 15:22
12378 прочитания
Населението на човечеството през вековете по данни на ООН
Населението на човечеството през вековете по данни на ООН
Рекорден спад в нивата на замърсяване, отчетен в Китай и на стотици други места по света
Рекорден спад в нивата на замърсяване, отчетен в Китай и на стотици други места по света

​Населението на света нараства експоненционално през вековете, така както расте заразата от коронавирус. Това са официални данни на ООН (виж снимка 1). Населението на планетата винаги е било много под 1 млрд. човека и едва в последните 150 години то нараства до внушителните 7.4 млрд. по данни на ООН. Да, хиляди години планетата ни е обитава от 7 пъти по-малко хора. Другото изключително важно нещо е как са живеели хората до преди 150 години и как техният живот е рефлектирал върху природата. И за малките деца е ясно, че едва последните 150 години с развитието на индустрията човечеството става фактор за катастрофални последици за околната среда, които неимоверно нарастват с всяка година и вече сме свидетели на всичко това от първа ръка.

И всичко това е факт, заради безприкусловното вярване, че трябва всяка година да преследваме ръст в икономиката. Разбира се, и за малките деца е ясно, че този ръст в икономиката води до още по-разрушителни последици за природата, по простата причина, че колкото по-голямо търсене и предлагане има, толкова по-големи природни ресурси са необходими.

Т.е. - броят на хората не само, че се увеличава с неимоверна скорост, но и всеки от тях консумира все повече природни ресурси и нанася все по-големи щети на околната среда (над 30 пъти на човек според учените!).

2019 г. беше абсолютен връх в ръст на икономическите показатели. Разбира се, през същата 2019 г. постигнахме нови рекорди в замърсяването на природата и това започва да става много сериозен проблем и в малката България. Замислете се, колко често по новините говорехме за превишените нива на замърсяване на въздуха в редица български градове.

Докато не дойде пандемията от коронавирус, която ни даде глътка чист въздух - буквално и преносно (виж снимка 2). 

Може би се досещате накъде бия... Ако света продължи да преследва същите темпове на растеж в икономиката, ако продължим да живеем с консуматорското си мислене и поведение, то пандемията от коронавирус ще ни се стори чаено парти в сравнение с това, което предстои като природни бедствия и катастрофи. Ще умираме масово от задушаване заради мръсния въздух и за съжаление няма да има лек за това. Отровената вода и храни няма да са лек за тялото ни, а напротив - бавно и мъчително ще го убиват. Всичко това се случва и в момента, но не толкова бързо, че да направи впечатление на забързания човек, заслисан от целта да има все повече и повече. Все още са малко хората, които осъзнават мащаба и сериозността на всичко това и те основно са в научните среди.

Учените определят този процес като "Сифилистичен миазъм" - това е когато сифилиса убие човека, в който вирее и след това и самия той умре, защото е убил мястото където е виреел. Точно това се случва с нашата планета. Човечеството се държи като сифилис и с все по-бързи темпове убива своето местоживеене. 

Рецесията, която предстои ще е голяма. Но вместо всички да се плашим, то трябва да се замислим, дали това не е още един шанс за всеки един да преосмисли начина си на живот. Дали да продължим с консуматорското си мислене и поведение и да разрушим природата още сега или да започнем да мислим за това, което е давало живот на хиляди поколения и факта дали ще го оставим във вид, в който и следващите поколения ще могат да живеят.

Ако сте съгласни с написаното, моля споделете статията - нека повече хора да се замислят!