Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кован кая – една местност, пазеща безценни съкровища

Кован кая – една местност, пазеща безценни съкровища

Публикувана на 18.09.2017 | 16:33
11103 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: razhodka.net
снимка: razhodka.net


​Кован кая е една местност, съчетаваща в себе си както несравнина природна забележителност, така и редки и защитени растителни и животински видове, което е и причината тя да попадне под закрилата на закона и да бъде обявена за защитена.

Това, което прави Кован кая ценна природна забележителност са множеството скални ниши, изсечени именно тук. Много дурги места могат да се похвалят с наличието на забележителните ниши, изсечени в най-непристъпните части от високи скали, но броят на нишите в местността Кован кая дава основание тя  да се смята за най-големият комплекс със скални ниши, тъй като тук той надвишава 100.

Въпреки загадъчността на тези скални ниши, специалистите са на мнение, че те случжели за ритуални цели на древните ни предци, като за основание смятат ориентацията им, която тук е главно юг-югоизток.

Кован кая е едно от малкото места в България, където в скалните вулканични ниши убежище намират белоглавият и египетският лешояд, както и черните щъркели, синият скален дрозд и скалната зидарка. Именно тук на това забележително място се среща и световно застрашения вид – сухоземната костенурка.

Освен природна забележителност, опазваща както безценното наследство от древните траки, така и незаменимите редки видове, виреещи тук, Кован кая пази и още нещо, което със сигурност ще ви грабне и ще ви наката да ахнете. Гледката, разкриваща се от местността е меко казано зашеметяваща. Красивите меандри, които Арда умело рисува изключително добре се виждат от местността и й придават още повече уникалност и магнетичност.

Image titleснимка: photoplace.bg

Освен, че е толкова забележителна и прекрасна, Кован кая е и изключително лесно достъпна. Защитената природна забележителност се намира край град Маджарово, като пътувайки от Бориславки към Маджарово, тя попада на около 3 километра преди града. Местността е видима ощеот пътя, но за да се потопите изцяло в магията й е необходимо само да изминете 100-тина километра неасфалтиран път.

Кован кая е едно от местата, за чието посещение не се изискват усилия, а единствено желание и отделено време. Едно обаче е сигурно – решите ли да отделите от времето си за посещението й ще съжалявате, но не че сте я посетили, а че НЕ сте го направили по-рано и не сте усетили тази магия до сега.