Ковил – уникален скален комплекс

Публикувана на 14.10.2017 | 19:26
10049 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: keepliving.eu
снимка: keepliving.eu

​Земите на Родопа планина са изпъстрени от какви ли не богатства, каращи ни да немеем пред делото на природата, но и пред това на предци – древни, но изумяващи ни от ден на ден все повече и повече със знанията, които имали както за човека и заобикалящата го вселена, така и за силната връзка между тях.

Един такъв обект, грабващ човек най-напред с мащаба си, а след това и със загадките си е огромното плато, простиращо се и заемащо площта между селата Ковил и Джанка.

Според преобладаващото мнение това е светилище от времето на тракита. Разбира се, това не е единствено мнение обаче. Според някои изследователи култовият комплекс е съществувал много преди появата на траките по нашите земи. Трети го описват като звездна карта, а като довод за това си твърдение излгата факта, че в пълния си размер платото би могло да се види само отгоре. Съществува и четвърта терория, според която пък огромното плато служело в бита на предците ни, като именно тук отмивали руди, на които Родопите са богати от незапомнени времена.

Платото, с неизяснено предназначение впечатлява с множество неща. Без съмнение едно от тях са съоръженията с култово предназначенир, жертвениците, улеите, шарапаните, нишите и какви ли не още интересни скални образувания. При разкоките на обекта е намерен дори и анфороподобен идол.

Image titleснимка: keepliving.eu

Друго нещо, което предизвиква интерес и впечатлява тук е самото разположение на култовия комплекс върху вулканични скали или както също биват наричани туфи.

Интересния скален комплекс е изключително леснодостъпен. Разходката до него определено си заслужава. Култовият комплекс е единствен по рода си в Родопите. Със сигурност ще останете изумени от делото на предците и дълго време ще си задавате въпроси от рода на „Как са направили това чудо?“, „Колко ли време е било необходимо за направата му?“ и разбира се, „За какво ли са използвали предците ни това огромно плато?“.  

© Родопчани