Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Кой тласка обществото ни към разделение и напрежение?!

Кой тласка обществото ни към разделение и напрежение?!

Публикувана на 20.09.2012 | 10:32
2375 прочитания


Наблюдавайки внимателно това, което се случва около мюсюлманската общност и вътре в самата общност оставам с впечатления, че някой усилено се стреми да всее напрежение и да доведе до разделение обществото ни в България. Аз като част от мюсюлманската общност до сега никога не съм имал проблем нито с християни, нито с атеисти или каквито и да са други, нито пък аз или поне тези, които познавам, сме създавали някому от различните някакви проблеми и въпреки това от 7-8 години насам се появи ксенофобска вълна, която започва да ме притеснява, както притеснява и всички мюсюлмани.

Спомням си как по време на първите митинги през 1989 и 90 г.  хората в София и страната се отнасяха с уважение към мюсюлманите, които протестираха, за да си искат имената отнети им по време на “възродителния процес”. Разбира се спомняме си и контрамитинга организиран от твърдото комунистическо ядро в тесни връзки с държавна сигурност. През следващите години от демократичното вече развитие на страната ни се случиха много неща, които маркираха определени спорове в различните области на обществения живот. Едно от тези противоречия бяха споровете около Главно мюфтийство. Бившият главен мюфтия и член на ДС Недим Генджев не пожела сам да напусне и на конференцията беше сменен. Това доведе до противопоставяне между приближените му и широките мюсюлмански маси, които искаха смяна на елита. В последвалите съдебни, улични и дори политически спорове се започнаха и обвинения от страна на Генджев към новите мюсюлмански лидери в това, че видите ли, те били разваляли исляма, а в последствие когато в световните медии вече започна да се говори за радикализъм хората около Генджев, които са в тесни връзки с ДС, подхвърлиха и обвинения към новите мюсюлмански лидери в това, че били учили в училища, в които били подготвяни за екстремисти и какви ли не. Значи в първия случай ги обвиняваха в това, че видите ли ще съсипят исляма защото те – новите казват, че може да се прави молитва без шапка и т.н., а после пък обвиняват в радикализъм.  Част от постановките в днешните обвинения към 13-те се припокриват с тезите на Генджевистите в тесни връзки с ДС.

Другото, което се наблюдава е това, че в тон с националистическата вълна породена от мизерията на хората поради бездарното и хищническо управление на държавата ни, определени политически среди се опитват да трупат дивиденти, представяйки се за патриоти. До преди ДПС официално да влезе във властта нямаше подобни настроения в обществото ни. След като обаче ДПС стана част от бездарното и хищническо управление на България съвсем умело това беше използвано от политически среди, които използваха историческата обремененост на обществото ни, за да правят партии и политика на националистическа основа. Което пък не е проблем на ДПС, тъй като те пък се вживяват в ролята на спасител и не губят позиции. Лошото обаче се случва сред народните маси. Подклаждани от безотговорни медии хората изпаднаха в объркване и страховете се засилваха, а от там се увеличава и напрежението.

Лошото в случая е, че службите за сигурност биват използвани от политиците пак за политически цели и когато ксенофоби призовават за репресии спрямо роми, турци, помаци и т.н. до ден днешен няма наказани за подстрекаване към насилие и омраза. Не е така обаче в обратна посока - има осъден за подобни думи. Странностите, които също предизвикват силното недоверие в действията на нашите служби са тези, че когато става въпрос за икономически престъпления или така наречените далавери на овластени лица, резултатите са почти нищожни, а в същото време, когато става въпрос за нещо, което ще придобие широк обществен интерес и възможност за манипулации службите се показват като много дейни. Всичко това създава впечатления за поръчкови действия.

От особено значение е също така и това, че в самите обвинения има направо смешни постановки, които са по скоро подклаждани от медийни изкази и инсинуации. Твърде лошо впечатление правят някои медии, които направо говорят така, сякаш присъдите са вече произнесени и по този начин оказват натиск. Все пак нека да изчакаме решенията на съда, на който наистина разчитаме да прояви разум и зрелост, за да бъде обществото ни спокойно.