Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Козия камък -тракийско скално светилище

Козия камък -тракийско скално светилище

Публикувана на 24.12.2017 | 23:14
8276 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


Скалното светилище Кози камък е разположено в югозападното подножие на връх Беслет (Западни Родопи).

Високата около 30 m скала е сакрализирана, а достъпът до върха й е осигурен от тясна и стръмна зигзаговидно виеща се и изсечена още в древността пътека. По време на Експедицията „Тракийски светилища от Западните Родопи, Рила и Пирин“ между 2001 и 2007 г. организирана от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, НАИМ при БАН и Регионален етнографски музей Пловдив проф. Васил Марков, доц.Алексей Гоцев и Ангел Янков намират за забележителни трите своеобразни „врати“, които ако се съди (според тях) по страничните правоъгълни изсичания, са били преграждани, за да бъде ограничаван достъпът на поклонниците във височина.

Най-сакралната част на светилището се намира върху най-високата и заравнена площадка, където е изсечен огромен скален котел, преграждан от южната страна с изкуствена дървена стена. От „котела“ „изтича“ голям улей, който след изпускането на течността я отвеждал по южната стена на сакрализираната скала. От северната страна на скалната площадка са разположени множество групи кръгли скални вкопавания, които според някои археоастрономи са своеобразни звездни карти на съзвездията Касиопея и Цефей.

От с. Ковачевица може да се стигне с автомобил до местността „Беслет“. Подминава се обширна поляна и се стига до разклон на пътя. Тук могат да се видят две табели, оказващи посоката към връх Беслет и светилището „Козия камък“. Поема се по пътя вляво, който води до стопански сгради. (Автомобилът може да се остави в района на стопанските сгради.) Разстоянието от селото до стопанските сгради е около 13.5 км. За светилището трябва да се продължи пеша по широка пътека маркиран вляво. На това място човек може да се обърка, тъй като от черния път/пътека се вижда голяма скала право нагоре. Задължително е да се държи посока вляво по пътя. Следва изкачване, което трае около 30 мин. като се върви през гората. Когато се стигне до основата на скалата, трябва да се заобиколи по пътека вляво. Тя извежда до изсечените преди хилядолетия в скалата стъпала, които извеждат на върха на скалата.