Красимир Даскалов: Основният път на община Девин е заложен в нашите стратегии за развитие и това е туризмът

Публикувана на 13.07.2017 | 16:26
5935 прочитания
Автор: Теодора Илиева


Интервю с Красимир Даскалов, кмет на Община Девин

В какво финансово състояние е община Девин към момента?

В началото на нашето управление заварихме доста стари задължения –  повече от 4 милиона и половина, близо 5 милиона. За една година и половина сме успели да смъкнем старите задължения с милион и половина и сме разплатили около милион лева други задължения. Това се случи без да вземаме никакви нови кредити. В момента мога да кажа, че финансовата дисциплина в общината е много добра и това ни позволява да връщаме такива стари задължения без да поемаме нови на този етап, но пък тези, които остават започват да ни затрудняват имайки предвид, че по всички от тях се завеждат изпълнителни дела и общината е поставена в много трудно положение като запори на сметки, запори на имущество –  невдижимо, движимо и т.н. Преговаряме с кредитори и с тези, на които дължим, за сключване на споразумение за разсрочено плащане, с оглед нормалното развитие и нормалното функциониране в общината. За сега постигаме добри резултати. Мислим и за вариант да изчистим нацяло старите задължения.

По какви проекти работите в общината?

В момента работим по много проекти. Наскоро приключи одит на Общината. Разговарях с одиторките. Те са много доволни и също изказват мнение за много добро финансово състояние, имайки предвид финансовата дисциплина и отчетността в общината. Тези, които идват да проверяват Общината по някакво направление, всички изказват учудване как така малка община успява да се възползва от почти всички проекти, които излизат. В момента работим по Оперативна програма „Региони в растеж“. Започна санирането на пет обществни сгради. Това са сградата на пожарната, на полицията, на данъчно. Тя е общинска и в нея се помещават данъчната служба, бюро по труда и социални грижи. Санират се и две детски градини в Девин. Съвсем скоро предстои да стартира и санирането на още четири блока. От началото на мандата сме санирали шест големи, многофамилни жилищни сгради по националната програма за енергийна ефективност. Приключва и седми такъв блок. Входирали сме още доста и очакваме оценката и резултата, за да може да се започне тяхното саниране. По Програма за развитие на селските райони сме входирали и почти сме одобрени за реконструкция и рехабилитация на пътя от Девин до местността Лисичево,  но очакваме окончателния резултат. Отсечката е около 13-14 км. Това е много важно трасе за нас, отново с оглед  развитието на туризма и връзката ни с община Батак. Работим и по редица социални проекти като „Приеми ме“, „Топъл обяд“ и др.

Има ли инвеститорски интерес към общината?

В последно време се наблюдава засилен интерес към общината. Много важен фактор затова е минералната вода в Беденски бани, която е с изключително лековити качества. Разчитаме на това, че като направим добра реклама ще имаме още повече инвеститори, но и в момента интересът е доста засилен. Търсят се места, терени за строителство на нови хотели. Това може само да ни радва, а и това беше целта на екипа, с който работя. Основната ни идея беше да върнем туристите в Девин, финландските туристи и да привлечем нови инвеститори. В предизборната ни кампания ние говорихме за създаване на нови работни места.  Развитието на туризма дава големи възможности в тази област. В момента се чувства остра нужда от кадри в областта на туризма – бармани, сервитьори, спасители, готвачи и т.н. Всички жители на общината усещат, че туризма се развива много по-добре. Почти няма свободни места в хотелите и в къщите за гости. През почивни, празнични дни особено през летния сезон става доста натоварено. Това личи по липсата на места за паркиране в града. Такава ни е инфраструктурата, че не разполагаме с достатъчно места за паркиране.

Инфраструктурата в общината в какво състояние е?

Като навсякъде. Има какво още да се желае, но и по този проблем работим усилено. Подготвяме и сме подготвили доста проекти за подмяна на водопроводи в някои от селата. Започваме да работим, но това няма да стане толкова бързо. Ще стартираме дейности и за втория етап на водния цикъл на град Девин. Първият етап започна преди около 7-8 години, но още не е приключил изцяло. Сега започваме работа и за довършване на първия. По отношение на пътната и уличната инфрастуктура Агенция „Пътна инфраструктура“ участва с Оперативна програма „Региони в растеж“. Одобрено е финансирането на пълна рехабилитация и ремонт на пътя от Михалково до Кричим. Този път е от особено значение за нашата община, защото е оснавната ни връзка с вътрешността на станата. От там ние посрещаме всичките си туристи. От тях много пъти съм чувал, че пристигнат ли в Девин всичко е наред, но докато дойдат до нас, пътя е лош и това ги спира да идват отново. От Михалково до Девин е нов и в добро състояние. Надявам се, че като подобрим по този начин предвижването им, ще сме свидетели на още по-голям поток от туристи към нашия район.

Какъв е основният път на развитие на общината Девин, по който ще вървите?

Основният път на общината е заложен в нашите стратегии за развитие и това е туризмът. Ние няма как да разчитаме на нещо повече и на нещо по-различно. Трудно е да се развиваме тук и да мислим за нещо друго, за някаква промишленост например, защото едното изключва другото. Добрите условия, климат, въздух и вода, които в момента са екологично чисти, ние  нямаме интерес да бъдат замърсени от някакво производство. Основното направление за развитие при нас си остава туризма. Съпътващи са дърводобив, дървопреработка и някои други дребни производства, които със сигурност ще държим да не замърсяват околната среда.  

© Родопчани