Кръводарител №1 на България, 84-годишният Атанас Френкев беше удостоен с награда "Почетен гражданин на Смолян"

Публикувана на 27.06.2014 | 15:54
1099 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Кръводарител №1 на България Атанас Френкев бе удостоен днес с най-високото отличие "Почетен гражданин на Смолян". Това съобщават от пресцентъра на МВР- Смолян.

В началото на сесията на Общинския съвет, зам.-кметът Марин Захариев връчи наградата на 84-годишния Френкев. Кръводарителят благодари за отличието и признанието, и посочи, че днешното му е най-скъпо, защото община Смолян не забравя съдбите на хората. Развълнуваният Френкев каза, че както лекарите дават Хипократова клетва, така също и той е дал и никога не е отказвал да дари кръв на нуждаещите се.
Местният парламент взе решение да бъде удостоен с най-високото отличие на община Смолян Атанас Френкев на заседанието си от 28 февруари т.г. Предложението бе направено от кмета Николай Мелемов.
Френкев е кръводарител повече от 40 години, безвъзмездно е дарил 107 литра кръв в над 400 случая. Награждаван е от БЧК с три сребърни и една златна значка, получил е златна значка и от някогашното Министерство на народното здраве. Има седем ордена и медала за гражданска доблест и заслуги –Първа степен. Член е на пленума на Червения кръст. През 2005 г. получава грамота и статуетка на НС на БЧК за Кръводарител №1 на България. Отличен е със званието „Достоен гражданин на Смолян за 2008 година”.
Френкев е дарил кръв за пръв път през 1948 г., а за последен през 1990 г. Заради кръвната му група с 15 добавки, които рядко се откриват в човека, той е бил постоянно в списъците на Кръвните центрове на БЧК за повикване при нужда. Без аналог в наше време, през 1959 г. Френкев е дарил в три последователни дни общо 1,5 литра кръв за спасяването на родилка. Кръводарител №1 на България е роден на 26 април 1930 в Райково. През 1960 г. изкарва съкратен курс във Военното училище във велико Търново, което завършва с отличие и с офицерско звание. От 1968 г. до 1990 г. работи като профсъюзен председател, защитавайки интересите на транспортните работници в Смолянско. През 1990 г. Френкем участва във възстановяването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ в града и областта, а през 2013 г. става негов почетен член.
Затова и предложението до кмета беше изпратено от председателя на местната структура на СОСЗР о.з. полк. Борис Раков.
И смолянчани бяха категорични, че за проявените - жертвоготовност, хуманизъм, родолюбие и морални качества Френкев заслужава да бъде удостоен с най-високото отличие на община Смолян.

 

© пресцентър на Община Смолян