Кредитори търсят над 22 млн.лева в съда

Публикувана на 05.02.2013 | 09:23
1158 прочитания


Загубата на металургичния завод в Кърджали достигна 12.2 млн. лв. към края на септември

Повече от година след като Оловно-цинковият комплекс (ОЦК) в Кърджали спря работа и няколко месеца след като основните му производствени активи бяха разпродадени от частен съдебен изпълнител, стана ясно, че срещу дружеството има заведени дела за над 22 млн. лв. В сумата влизат съдебни, административни и арбитражни производства за по-големите задължения (над 10% от собствения капитал), както и претенциите на работниците и служителите за неизплатени заплати, показват отчетните документи за третото тримесечие на 2012 г., които бяха публикувани на сайта на борсата в понеделник. Заради просрочени плащания наскоро се разбра, че двама кредитори са поискали откриване на производство по несъстоятелност.

Кой колко

С най-големи предявени вземания към края на септември е Първа инвестиционна банка (ПИБ), която има два иска за общо 15.7 млн. лв. През лятото на миналата година от финансовата институция казаха, че компанията, чийто мажоритарен собственик е "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев, им дължи 54 млн. лв. Няколко месеца по-късно по искане на банката бяха организирани серия от търгове за продажба на имущество, в резултат на което основните производствени активи официално станаха собственост на ПИБ и свързаната с нея фирма "Хармони 2012". Общата цена на оловното и цинковото производство заедно с пречиствателната станция достигна около 14.5 млн. лв. От "Хармони" наскоро съобщиха, че планират да изградят нов цинков цех и са обявили конкурс за изпълнител на проекта, но отказаха подробности.

Другите по-големи вземания, за които има висящи производства, са на лизингови компании, показват документите. "Скания" има да получава над 1 млн. лв. от ОЦК, а "Интерлийз" е предявила иск за близо 2.6 млн. лв. За неиздължени заплати има заведени 900 дела от работници и служители на обща сума 2.3 млн. лв.

Общо към края на септември по баланса на компанията има текущи задължения за 53.2 млн. лв., най-голямата част от които - 30.6 млн. лв., са по банкови заеми. От нетекущите задължения пък, които са в размер на близо 110 млн. лв., основната част е към свързани предприятия - 72.2 млн. лв.

Замразено производство

В същото време последният период, за който компанията регистрира някакви продажби на продукция, е към края на март. За първото тримесечие ОЦК отчете, че е произвел 84 тона олово и около 400 тона цинк, а приходите от продажбите на двата метала са съответно 703 хил. лв. и 1 млн. лв. Тези резултати остават без промяна и към края на септември. Причината е спирането на цинковия завод за ремонт в края на 2011 г., последвалите протести на работниците, които продължиха до края на второто тримесечие в очакване на нов инвеститор, и продажбата на активи, ипотекирани в полза на ПИБ през третото тримесечие. В момента производствената дейност окончателно е прекратена, се посочва в междинния доклад на дружеството. Документите са подписни от изпълнителния директор Валентин Манев. Той беше назначен на мястото на Славея Стоянова, която се оттегли от поста миналия октомври.

Всичко това е довело до рязко намаление на приходите от продажби, които са достигнали 45.5 млн. лв. към края на септември. Това е близо два пъти по-малко, отколкото за същия период на 2011 г., а единственото, което ограничава по-сериозен спад, са приходите в графата "Други". Те са се увеличили от малко под 20 млн. лв. до 42.6 млн. лв. за третото тримесечие на 2012 г. Разходите за дейността също са намалели почти наполовина. Крайният резултат обаче показва, че загубата на дружеството е нараснала до 12.2 млн. лв. от 7 млн. лв. година по-рано.

Синдикът на "Интер пайп" прие искове за още 670 хил. лв.

Искове за още 670 хил. лв. са били приети от синдика на друго дружество на Валентин Захариев - "Интер пайп", показва справка в Търговския регистър. Компанията влезе в процедура по несъстоятелност в началото на октомври 2012 г., а само за първия месец предявените претенции достигнаха 66 млн. лв. От тях обаче одобрени бяха едва 26 млн. лв. Новите признати вземания са на "Сиско-АС" за близо 495 хил. лв., както и още 176 хил. лв. на Националната агенция за приходите. Досега са признати над 1 млн. лв. дългове към държавата за данъци и осигуровки, както и 160 хил. лв. към Столичната община. По закон срокът за предявяване на вземания е три месеца, а окончателният списък трябва да бъде одобрен от съда.

Иглика Филипова, Капитал