Крепост Беаднос-село Беден

Публикувана на 26.12.2017 | 21:10
7683 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg


Останките от крепостта Беаднос (позната още с имена "Бяднос" и "Бядън", на гръцки: Μπέαδνος)  се намират в Родопския дял Чернатица, 2 километра северно от село Беден. Това е средновековна Българска и Византийска крепост, построена преди IX век. Крепостта се е издигала на висок връх ("Сухият връх", 1432м) откъдето има великолепна гледка към Перелик, Чернатица, долините на Въча и Широколъшка река, към Девинска и Баташка планина и Мурсалица. Укреплението е изпълнявало функции по охрана на околните селища и следене на пътищата минаващи през Западните Родопи. От тук е имало визуална връзка с близките крепости на Турлата, Градището край с. Гела, крепостта над Девин и др.

Беаднос е спомената в гръцки документи от Йоан Кантакузин в средата на XIV век като една от деветте родопски крепости, предадени от императрица Анна Савойска на българския цар Иван Александър заради обещаната българска помощ във войната срещу Кантакузин.

Крепост Беаднос е сравнително малка и прилича повече на феодален замък, отколкото на сериозна крепост. Имала е форма на неправилен четириъгълник (50x25 метра). Съществували са два реда крепостни стени - каменна и външна дървена от дебел боров гредоред. Днес крепостните стени са почти напълно разрушени, като само на североизток са запазени някои места, където от зидовете са запазени части с височина  до 1 метър.