Крепост Козник край град Рудозем

Публикувана на 19.06.2017 | 12:33
6598 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Гледка, откриваща се по пътя към крепостта
Гледка, откриваща се по пътя към крепостта
Останки от крепост Козник, снимка: opoznai.bg
Останки от крепост Козник, снимка: opoznai.bg
Скално образувание "Главата"
Скално образувание "Главата"


​Крепост Козник е място, което гостите на град Рудозем, неразкрил все още богатствата си от природни форми и артефакти, задължително посещават. Разположена е над град Рудозем, а през целия път към нея се откриват чудни гледки към долината на река Арда и град Рудозем, заедно с околностите му.

Крепост Козник се намира над един от основните пътища, който в миналото свързвал Тракия с Беломорието. Днес там се предвижда преминаването на трансграничен път, който да свързва републиките България и Гърция.

Козник била част от крепостната наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение били крепостите Беаднос, Аетос, Момчиловата крепост и Асенова крепост.

Крепост Козник, заедно с крепост Беаднос, често се спомава от летописците на византийците. Смята се, че те са две от деветте крепости, които цар Иван Алексанър получил като награда за помощта, която обещал на овдовялата императрица Ана Савойска във войната разгоряла се между нея и Йоан Кантакузин.

По време на проучванията на крепостта е разкрит източният й зид, с дължина 50 метра. Открит е и вход с големина 2 метра и дебелина на зидовете 1 метър. От направените сондажни проучвания, южно от входа на крепостта, се е доказало наличието и на други постройки, които били опожарени.

По време на проучванията, експертите се натъкнали на бронзова гривна от XII - XIII век, железен нож, както и множество керамика. Те смятат, че вътре в крепостта ще бъдат намерени още по-значителните находки.

Разкопките са една от дейностите по проект "Развитие на културния туризъм и човешките ресурси в Рудозем и Ксанти", финансиран от програма ФАР-ТГС.

Днес, до крепостта Козник се стига по екоътека „Кечи кая“ с дължина 4300 метра. До началото на екопътеката се стига по 3-километров асфалтиран път, следван от 2 километра черен път. В началото на пътеката са изградени паркинг, беседка с барбекю, чешма и тоалетна.

По протежението на екопътеката също са изградени множество беседки, всички с прекрасни гледки към Рудозем и оклностите му. Маршрутът на екопътеката обединява посещението на останките от крепостта и интересните скални образувания „Двамата братя“ и „Главата“, които предизвикват особен интерес. 

© Родопчани