Крепост Кривус – едно диво, родопско изживяване

Публикувана на 15.08.2017 | 19:04
8034 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: alexanderkaradzhov.blogspot.com
снимка: alexanderkaradzhov.blogspot.com


​Крепост Кривус е една от много добре запазените крепости, намиращи се на българска територия и служели някога за отбранителни съоражения. Тя се намира в Южната част на Родопите, в пределите на кърджалийска област, в близост до село Башево.

Още докосвайки се до село Башево, което е неизбежно, поемеш ли по пътя за Кривус, се усеща силен магнетизъм и една мечтана родопска идилия. Селото е малко, разположено по слънчевите била на омайната Родопа, под които река Арда рисува изключително красивите си меандри. Китността на селото се допълва е още по-голяма сила и от башевските къщи в по-голямата си част типични за Родопите – каменни.

Центъра на село Башево е последната точка от маршрута към крепост Кривус, до която може да стигнете с кола. От там нататък следва нетипичен за достигане до крепост пешеходен преход. Свикнали сме да свързваме крепостите с високи възвишения и често непосилни изкачвания. Е, все пак сме в Родопите, изненадите ни преследват навсякъде. Да, изкачване ще има, но противно на очакванията ни, този път то ще е на връщане.

Крепостта е доста запазена. Крепостаната стена е изключително добре очертана, като зидовете от всички страни достигат височина 2-6 метра. Особено интересна е западната стена, тъй като следвайки очертанията ан терена, стената образува причудливи чупки, формиращи триъгълна кула, служеща за отбрана на едната от вратите. В източната част пък виждаме и единствената запазена кула, която вероятно служела за защита на другата порта.

Image titleснимка: mirela.bg

Съдейки по монетите и древните християнски оръжия и символи, открити при разкопките и проучванията на крепостта, изследователите са на мнение, че крепост Кривус е построена през X век.

Изследвайки древната крепост археолозите се натъкнали и на едно доста интересно съоражение – подземен тунел, минаващ под крепостта. След проуванията, изследователите установили, че именно чрез него крепостта се сдобивала с вода.

В централната част на укреплението е намерена и стара църква, от която за съжаление до днес са останали само руини.

Освен от добре запазените крепостни стени, магнетичността на това място се допълва и от неговото разположение. От трите се страни крепостта е обградена от стръмни склонове, следващи извивките на красив меандър на река Арда. Освен това и дивата природа, обграждаща крепостта и пътя до нея, спомага още повече изживяването да бъде запомнено и изживяно в пълна сила.

Крепост Кривус, поради своята необлагороденост и не особено голяма известност, предлага на човек едно истинско докосване до миналото. Поемайки на път към крепостта и достигайки до нея, човек неминуемо вижда следите, оставени от времето и се пренася в далечното минало, когато по поречието на живописната река Арда минавал средновековен път.

Района на Кърджали може да Ви предложи и още едно диво изживяване, отново свързано с посещение на обект, оставен ни в наследство от предците, а именно най-непристъпната крепост Патмос и достигането с лодка до нея.

© Родопчани