Крепост "Лютица" - Ивайловград

Публикувана на 17.01.2018 | 23:53
2569 прочитания
ivaylovgradtravel.com
ivaylovgradtravel.com
guide359.com
guide359.com
guide359.com
guide359.com
guide359.com
guide359.com


Средновековната крепост Лютица е най- добре запазената крепост в България. Тя се намира в близост до Ивайловград и е известна също така под името Мраморният град и Цитаделата на Калоян. Лютица има дълга и интересна история. В Средновековието е играела особено важна роля като отбранително съоръжение срещу враговете, а могъществото й си личи и до наши дни.


Нейното построяване се датира някъде към 4-5 век, като е успяла да оцелее невредима до края на 18 век. Хората, които живеели тук обаче напуснали укреплението и се преселили в близка местност и създали там село Лъджа. След като жителите й си тръгнали, тя започнала с времето да запада и да се руши.


Лютица е построена на високо място в Родопите и от тук се открива отлична видимост към нейните подстъпи. Мястото има много добро стратегическо положение, защото освен ,че по естествен начин е защитено от атаките на неприятелите , било и много лесно те да се забележат . Също така оттук се откриват безкрайно красиви гледки към дивата и чудна природа на планината.


Крепостта заема площ от 15 декара и е изградена във форма на неправилна елипса. Дебелите й каменни стени имат 600 м. дължина и височина 10 метра. Укреплението се е състояло от 12 наблюдателни кули, като до днес са оцелели 8 от тях. Те са разположени от вътрешната страна на високия зид по неговата периферия и са с кръгла, правоъгълна и трапецовидна форма.


В периода 8-10 век Лютица е играела ролята на важен религиозен център за цялата област на Източни Родопи. Вътре зад огромните ограждения е имало църква, която обаче била разрушена до основи. През 14век крепостта е била и център на Митрополията.


Много учени наричат Лютица Мраморния град, защото строителният материал, който е използван за изграждането й е бял мрамор. Това е нещо наистина впечатляващо, имайки предвид периода, в който тя е строена.


Благодарение на археологическите проучвания можем да научим много повече за тази крепост. След проведени разкопки са били разкрити основите на две църкви, датиращи съответно от 10 и 15 век, руини от стара канализационна система, жилищна кула принадлежаща на управителя, вътрешната крепост и некропол състоящ се от 15 гроба. Тук е намерена уникална монета на византийския император Йоан Четвърти Палеолог и керамика, каквото се среща и в двете ни средновековни столици Плиска и Преслав. Това е неоспоримо доказателство, че в миналото Лютица е била високо развито културно средище.


До крепостта може да стигнете като тръгнете от квартал Лъджа на град Ивайловград , послесе насочитепо пътя, който ви води към реката и когато стигнете до нея ще трябва да спрете и да продължите пеша, защото с кола не може да се мине.Разстоянието до там не емного голямо, тъкмо ще можете да си направите една приятна разходка.